Zdravlje

Zdravlje

Broj cipela nije uvijek isti – stopala rastu i mijenjaju se čitav život

Foto: Shutterstock

Možda ste primijetili da danas nosite veći broj cipela nego kad ste bili mlađi. Nažalost, nije samo do proizvođača i kalupa – stopala zaista rastu kako starimo.

Nošenje težine našeg tijela iz godine u godinu uzrokuje polagano spuštanje stopala koja se pritom i šire te postaju veća. To potvrđuje i studija provedena na 200 muškaraca, koja je otkrila povećanje stoplala kod gotovo polovice njih za barem jedan broj.

Uglavnom se to događa između 45. i 60. godine. Do tog perioda već ste prehodali više od 100.000 kilometara te izgubili više od pola masnih naslaga na stopalima.

Mogu li dodaci prehrani pomoći u suzbijanju simptoma depresije?

Veličina stopala može čak varirati i tijekom dana zbog oticanja, a na spuštanje utječe i debljina. Jedna turska studija iz 2017. pokazala je da se pacijentima nakon učinjene gastrektomije zbog pretilosti smanjio broj noge nakon godinu dana.

Ostali razlozi rasta stopala

Tijekom trudnoće hormoni opuštaju ligamente u cijelom tijelu. Za mnoge žene te su promjene trajne i stopala im se nakon poroda ne vraćaju na veličinu prije trudnoće. Međutim nekima se može razviti edem ili oticanje zbog previše tekućine u stopalima ili drugi problemi zbog kojih će osjećati bolove.

Shutterstock

Na zdravlje stopala utječe i menopauza. Gubitak estrogena i druge hormonalne promjene povezane su s manjom gustoćom kostiju, zbog čega dolazi do osteoporoze. Osteoporoza pojačava rizik stresnih fraktura, zbroja manjih trauma, u bilo kojoj kosti stopala.

Oni koji vole hodati bosi mogu imati šira, no ne i duža stopala, a oni koji trče bosi ili u laganim tenisicama također mogu iskusiti povećanje volumena mišića stopala.

Stopala su nam narasla i globalno, jer su i ljudi danas veći nego ikad. U posljednjih 50 godina stopala su narasla za dva broja. Tako je nekad prosječna veličina ženske noge bila 38, dok je danas 40.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo