Céline Dion otvoreno o autoimunoj bolesti zbog koje sve rjeđe nastupa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Céline Dion otvoreno o autoimunoj bolesti zbog koje sve rjeđe nastupa

Shutterstock

Prije gotovo dvije godine, kanadska glazbena ikona Céline Dion otkrila je rijetku dijagnozu poznatu kao sindrom ukočene osobe (Stiff Person Syndrome). Za NBS News progovorila je o ovoj neugodnoj bolesti.

Céline Dion (56) jedna od najprodavanijih glazbenica svih vremena, s više od 200 milijuna prodanih albuma, no zbog rijetkog autoimunog neurološkog poremećaja poznatog kao sindrom ukočene osobe (Stiff Person Syndrome – SPS), koji utječe na njezinu sposobnost kretanja i pjevanja sve rjeđe nastupa.

Shutterstock

Za NBC Céline Dion je progovorila o neugodnom iskustvu istinu življenja sa SPS-om.

Kao da me netko davi. Kao da mi netko stišće grkljan. Ako kuham, moji prsti, moje ruke, dođu u taj zgrčeni položaj. Kao da ih ne mogu otključati…, rekla je Céline Dion u intervjuu.

Redovito se nosi i s grčevima mišića u grlu i abdomenu. Jedan incident bio je toliko jak da je Dion slomila rebro.

Nažalost, ti grčevi utječu na svaki aspekt mog svakodnevnog života… Ponekad uzrokuju poteškoće dok hodam i ne dopuštaju mi ​​da koristim svoje glasnice za pjevanje na način na koji sam navikla.

Shutterstock

Što je sindrom ukočene osobe?

SPS je autoimuno neurološko stanje čiji uzrok u ovom trenutku nije poznat. Ono što se na kraju događa jest da živčani sustav postaje hiperekscitabilan, što u konačnici dovodi do simptoma i znakova o kojima pričamo, objasanio je profesor neurologije i direktor Centra za sindrom ukočenih osoba pri Johns Hopkins Medicine.

Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sustav greškom oštećuje zdrave stanice. Dijabetes tipa 1, lupus i reumatoidni artritis spadaju među klaster stanja koja se smatraju autoimunim bolestima.

U slučaju SPS-a, stanje je također neurološko, što znači da utječe na dijelove živčanog sustava.

Vjeruje se da SPS utječe na samo jednu ili dvije osobe od milijun. Međutim, zbog svoje rijetkosti i niza simptoma povezanih s njom, stručnjaci vjeruju da je češća nego što trenutne statistike pokazuju.

Shutterstock

Dijagnoza je također nezgodna, obično zahtijeva uputnicu neurologu i krvne pretrage za specifična antitijela.

Najčešće se razvija u srednjim godinama života, između 30. i 50. godine. Kao i druge autoimune bolesti, SPS više pogađa žene nego muškarce. Pojedinci s drugim autoimunim bolestima imaju povećani rizik od dobivanja SPS-a.

Sklerodermija – rijetka autoimuna bolest

SPS je progresivan i pojedinci mogu doživjeti širok raspon simptoma. Najčešći su ukočenost ili rigidnost mišića i bolni grčevi u trbuhu, leđima i udovima. Pokretljivost također može biti ugrožena, što rezultira nepravilnim hodom, ukočenim pokretima i povećanim rizikom od pada. S vremenom grčevi također mogu rezultirati promjenama držanja tijela, uključujući lordozu i kifozu.

Ostali posljedični simptomi uključuju povećani emocionalni stres, tjeskobu i depresiju.

SPS se smatra poremećajem spektra. Od pojave simptoma do dijagnoze može proći nekoliko godina, tako da ljudi nisu svjesni stanja, a onda vidimo ovaj širi spektar simptoma.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo