Zdravlje

Zdravlje

Dobrobiti cinka za koje bi svi trebali znati

Cink je nutrijent potreban za mnoge tjelesne funkcije – od podrške imunitetu i regulacije šećera u krvi do održavanja metabolizma. Potrebna je mala količina ovog minerala u tragovima za nevjerojatne prednosti, dok nedostatak cinka može predstavljati ozbiljne rizike.

Cink je mineral u tragovima, što znači da trebate konzumirati samo vrlo male količine da biste dobili dovoljno za optimalno zdravlje.

Žene od 19 godina i starije trebaju osam miligrama cinka dnevno, trudnice trebaju 11 miligrama, a žene koje doje 12 miligrama, kaže nutricionistica Amy Gorin.

Shutterstock

Cink pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava

Cink pomaže u obrani od toksina i stranih tvari koje ugrožavaju vaš imunitet, kaže Gorin.

Djeluje tako da pomaže razvoju ključnih T-stanica, koje pomažu u borbi protiv stanica zaraženih virusima i kancerogenih stanica, a neka istraživanja kažu da također pomaže u borbi protiv upale.

U osnovi, nedostatak cinka ugrožava vašu prirodnu imunološku obranu, čineći vas osjetljivijima na bolesti.

Nekoliko je načina da se zauvijek riješite strija

Cink održava stabilnim šećer u krvi

Inzulin je hormon odgovoran za regulaciju šećera u krvi.

Cink igra ulogu u sintezi, skladištenju i oslobađanju inzulina u gušterači, što znači da neizravno igra ulogu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Postoje čak i istraživanja o vezi između nedostatka cinka, dijabetesa i suplementacije cinkom kao oblika liječenja bolesti, kaže Gorin.

Dakle, nedostatak cinka može negativno utjecati na razinu inzulina, što može dovesti do neželjenih promjena u apetitu i razini šećera u krvi.

Shutterstock

Cink pomaže vašem tijelu ozdraviti

Cink u interakciji s krvnim pločicama pomaže u zgrušavanju krvi, pa je unos dovoljne količine cinka ključan za zacjeljivanje ogrebotina i posjekotina.

Regulira probavu

Cink radi s proteinima u svakom organu i potpomaže gotovo 100 različitih enzima u različitim procesima, od kojih je jedan probava. Cink djeluje kao kofaktor u mnogim gastrointestinalnim aktivnostima, što znači da vaše tijelo ne može pravilno probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari bez njega.

Shutterstock

Pomaže za osjetiti okus hrane

Cink je ključan za potpuno funkcioniranje percepcije okusa, jer se mineral nalazi u gustinu, proteinu u slini. Smanjenje izlučivanja gustina povezano je s abnormalnim razvojem okusnih pupoljaka i gubitkom okusa.

Cink održava vaš metabolizam jakim

Cink pomaže metabolizirati proteine, ugljikohidrate i masti. Kada nemate dovoljno, možete osjetiti smanjenu energiju i tromost, kaže registrirana dijetetičarka Amanda Bontempo.

Shutterstock

Koji su simptomi nedostatka cinka?

Nedostatak cinka može utjecati na cijelo tijelo, od kostiju do probavnog, reproduktivnog, središnjeg živčanog i imunološkog sustava.

Simptomi se različito manifestiraju u različitim dobima, ali kod odraslih često uzrokuje sporije zacjeljivanje rana, promjene u kognitivnim funkcijama i probleme s crijevima.

Iako može biti jednostavno rješenje, važno je da se odmah ne natrpate dodacima prehrani.

Budući da vam treba tako malo cinka, lako se predozirati i vidjeti negativne učinke. Umjesto toga, potrudite se unositi više cinka u svoju prehranu kroz namirnice poput mahunarki, orašastih plodova i sjemenki – i uskoro ćete početi uviđati dobrobiti minerala, kaže Bontempo.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo