Zdravlje

Zdravlje

E-cigarete i neredoviti obroci uzrok su čestih glavobolja kod mladih

Za djecu i tinejdžere, neredoviti obroci su povezani s povećanim rizikom od čestih glavobolja. Studija je također otkrila da je za dob od 12 do 17 godina izloženost e-cigaretama bila povezana s čestim glavoboljama

U ovoj studiji su česte glavobolje definirane kao one koje se javljaju više od jednom tjedno.

Nije neuobičajeno da djeca i tinejdžeri imaju glavobolje, i dok se lijekovi koriste za zaustavljanje, a ponekad i za sprječavanje glavobolja, promjene načina života također mogu ponuditi učinkovit način za olakšanje sprječavanjem glavobolja i poboljšanjem kvalitete života, kaže Serena L. Orr, autorica studije objavljene 28. veljače 2024. u online izdanju Neurology®, medicinskog časopisa Američke akademije za neurologiju.

Shutterstock

Studija je uključila gotovo 5 milijuna djece i tinejdžera, u dobi od pet do 17 godina. Otprilike 6% sudionika imalo je glavobolje više od jednom tjedno.

Proučavalo se nekoliko čimbenika načina života, uključujući vrijeme ispred ekrana, sate spavanja i obroke.

Nakon prilagodbe čimbenicima kao što su dob, spol, prihod kućanstva i drugi čimbenici stila života, istraživači su otkrili da su sudionici koji su redovito doručkovali i večerali sa svojom obitelji imali 8% manji rizik od čestih glavobolja od onih koji nisu jeli redovite obroke.

Shutterstock

Sudionici u dobi od 12 do 17 godina također su upitani koliko često koriste supstance poput alkohola, cigareta, e-cigareta i kanabisa. E-cigarete je svakodnevno koristilo 8% sudionika s čestim glavoboljama u usporedbi s 3% sudionika s jednom ili manje glavobolja tjedno. Također, 79% sudionika s čestim glavoboljama nije koristilo e-cigarete u proteklih mjesec dana u usporedbi s 88% onih koji nisu imali česte glavobolje.

Nakon prilagodbe dobi, spola, prihoda kućanstva i drugih čimbenika načina života, istraživači su otkrili da su oni koji su svakodnevno koristili e-cigarete imali dvostruko veće izglede za česte glavobolje u usporedbi s onima koji nikada nisu koristili e-cigarete.

Sudionici s anksioznošću i poremećajima raspoloženja imali su dvostruko veći rizik od čestih glavobolja od onih bez njih.

Procijenili smo anksioznost i poremećaje raspoloženja jer su povezani s glavoboljama i mogu utjecati na način života. Moguće je da redoviti obiteljski obroci mogu dovesti do veće povezanosti i komunikacije unutar obitelji te do boljih ishoda mentalnog zdravlja, što zauzvrat može utjecati na učestalost glavobolja, rekla je Orr.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo