Zdravlje

Zdravlje

E-cigarete samo su produžetak ovisnosti o nikotinu, a pare koje kroz njih udišete sadrže toksine i kancerogene tvari

Shutterstock

Vrijeme je da upoznamo javnost s rizicima za zdravlje kojima su izloženi pušači e-cigareta. Usporedba sigurnosti e-cigareta naspram duhanskih proizvoda nema znanstveno opravdanje. Cigarete su najsmrtonosniji potrošački proizvod na tržištu“, upozoravaju znanstvenici.

Istodobno s porastom zabrinutosti znanstvene zajednice zbog velike popularnosti e-cigareta i sumnje u njihovu sigurnost, među odraslim stanovništvom SAD-a sve je više onih koji vjeruju da je ovakvo pušenje jednako štetno kao i pušenje duhanskih cigareta.

Odlučili ste prestati pušiti? Evo koje simptome možete očekivati

Rezultati dva zasebna istraživanja provedena u razdoblju između 2012. i 2017. godine pokazali su sljedeće: u jednom istraživanju postotak ispitanika koji su e-cigarete smatrali manje štetnima od duhana pao je s 51 na 35 posto, a u drugom s 39 na 34 posto.

„Percepcija javnost kreće se u pravom smjeru. Što više učimo o e-cigaretama to smo više svjesni koliko su opasne. Istraživanja koja smo proveli stavljaju pušenje e-cigareta u izravnu vezu s povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara, bolesti dišnog sustava i, po svemu sudeći, malignih bolesti“, izjavio je Stanton Glantz, ravnatelj Centra za istraživanje i obrazovanje za kontrolu duhana na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.

Čak 41 posto muške populacije ovisno je o cigaretama!

Znanstvena zajednica naglašava da još uvijek postoje razlozi za zabrinutost jer unatoč tome što su e-cigarete na tržištu prisutne više od deset godina, četvrtina odraslih Amerikanaca tijekom 2017. godine nije bila sigurna u odnos rizičnosti između duhanskih i e-cigareta.

„Rezultati provedenih istraživanja naglašavaju hitnu potrebu jasne i nedvosmislene komunikacije znanstvenih dokaza o rizicima za zdravlje kojima su izloženi pušači e-cigareta. Usporedba sigurnosti e-cigareta i duhanskih proizvoda kojom se služi duhanska industrija nema znanstveno opravdanje. Cigarete su najsmrtonosniji potrošački proizvod na tržištu“, upozoravaju znanstvenici.

Cigarete u 50-ima udvostručuju rizik Alzheimerove bolesti

U svojim izjavama stručnjaci su osobitu pozornost posvetili mitu koji je poprilično ukorijenjen u javnosti o tome da su e-cigarete siguran put prema odvikavanju od pušenja.

„Ne postoji siguran duhanski proizvod, uključujući e-cigarete. Štoviše, one su samo produžetak ovisnosti o nikotinu i pritom vas izlažu opasnim kemikalijama koje udišete. Para u e-cigaretama sadrži toksine i kancerogene tvari koje nisu bezopasne. Radi se samo o jednoj vrlo dobro osmišljenoj marketinškoj strategiji koju gura idustrija e-cigareta“, upozorila je Erika Sward iz Američkog udruženja za plućne bolesti (American Lung Association).

Stručnjaci savjetuju ukoliko želite prestati s pušenjem, umjesto da kao prijelaznu fazu odaberete e-cigarete, radije se posavjetujte sa svojim liječnikom o metodama koje su dostupne, a koje pokriva zdravstveno osiguranje u vašoj zemlji.

Prestanak pušenja: izbjegavanje misli o cigaretama ne pomaže

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo