Evo što je najbolje jesti nakon treninga za rast mišća i povrat energije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Evo što je najbolje jesti nakon treninga za rast mišća i povrat energije

Tijekom vježbanja tijelo troši pohranjenu energiju, a u isto vrijeme oštećuje mišićna tkiva. Da biste to nadoknadili potrebno je izabrati kvalitetan obrok.

Vježbe i pravilna prehrana idu ruku pod ruku. Loš odabir onoga što ćete jesti prije i poslije vježbanja uvelike utječe na željene rezultate. Pobrinite se da jedete 30 do 40 minuta nakon treninga. Prije nego krenete na konkretnije obroke koji bi trebali sadržavati dovoljno proteina i ugljikohidrata možete pojesti lagani međuobrok poput voća.

Shutterstock

Jedite hranu bogatu proteinima

Mišićna tkiva sastoje se od proteina pa je važno da konzumirate hranu bogatu proteinima koja će pomoći mišićima da ponovno izgrade ta tkiva i stanice. To mišiće čini vitkijim, većim i jačim.

Zdrava prehrana i vježbanje popravljaju funkcije mozga

Ako ne dodate proteine ​​u svoju prehranu, teško ćete postići rast mišića. Tako možete izgubiti i puno nemasne mase pa će vaši mišići oslabiti.

Dodajte voće u prehranu

Voće sadrži prirodne šećere koji se lako apsorbiraju u tijelu i pomažu vam da vrlo brzo nadoknadite izgubljenu energiju. Oporavak nakon treninga čini lakšim i bržim. Voće sadrži puno vlakana što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Tekućine u voću kao što su naranče ili dinje također pomažu u hidrataciji tijela. Osim toga, sadrže puno prirodnih nutrijenata koji su vrlo važni za razvoj organizma i njegovog imunološkog sustava.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite na ugljikohidrate

U suvišku se ugljikohidrati pretvaraju u masti i pohranjuju u tijelu. Kada tijelo treba energiju, ova se masnoća razgrađuje i pretvara u glikogen koje tijelo koristi kao gorivo. Nakon treninga većina rezervi glikogena u tijelu se potroši.

Vježbanje po dobi: Kako trenirati ako vam je 20, 30, 40 ili 50 godina? Razlike su ogromne

Konzumiranje ugljikohidrata pomaže u obnavljanju potrošenog glikogena. To vam daje dovoljno energije da nastavite redovito vježbati, bez da se brzo umorite. Neki dobri izvori ugljikohidrata uključuju rižu, krumpir, kruh, tjesteninu i mnoge druge.

Ništa bez dobrih masti

Istraživanja pokazuju da masnoća pomaže u usporavanju probave hrane u tijelu. To pomaže vašem tijelu da maksimalno poveća broj hranjivih tvari koje se apsorbiraju u tijelo. Međutim, uzimajte pravu vrstu i količinu masne hrane kako biste izbjegli povećanje težine.

Foto: Shutterstock

Dobro se hidrirajte nakon treninga

Tijekom vježbanja tijelo gubi puno tekućine znojenjem, a pijenje vode pomaže u nadoknadi izgubljene vode. Ako se ne hidrirate dobro, vaše stanice i mišići će izgubiti vodu, a vi ćete vjerojatno izgubiti težinu i energiju. Izbjegavajte piti tekućine koje sadrže kofein nakon vježbanja jer potiču dehidraciju.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo