Zdravlje

Zdravlje

Izbjegavajte ova pića ljeti – samo će vas dodatno dehidrirati

Shutterstock

Kad su temperature visoke i pojačano se znojimo važno je unositi od litru i pol do dvije litre tekućine na dan, no nije svejedno koje

Na velikim vrućinama svima je prvo napameti rashladiti se prvim ledenim pićem koje im padne pod ruku. Da, iznimno je važno biti hidriran, no nisu sva pića jednako korisna. Nutricionisti upozoravaju kako ćete nakon nekih biti samo još više dehidrirani. A dehidracija definitivno nije nešto što treba olako shvatiti, posebice kod male djece.

Visoke temperature i pojačano znojenje brzo će vas dovesti u stanje dehidriranosti, što pak za posljedicu ima zatvor, umor te glavobolje, upozorava nutricionist Toby King za The Sun.

Otkrio je koje vrste pića treba izbjegavati tijekom perioda visokih temperatura.

1. Gazirana pića

Samo zvuk otvaranja limenke omiljenog rashlađenog gaziranog pića stvara zazubice. No, većina tih pića sadrži kofein, koji povećava proizvodnju urina i dovodi do izbacivanja više vode iz tijela.

Pušenje, dehidracija, gazirana pića… Izbjegavajte ove navike ako želite zdrave bubrege

Iako neka istraživanja sugeriraju da tekućina u kofeinskim napicima nadomješta onu koja se gubi zbog diuretskog učinka, ipak je bolje biti oprezan, kaže King.

2. Alkohol

Alkoholna pića će vas također više tjerati na mokrenje čime gubite tekućinu. Nutricionisti upozoravaju i kako vino, pivo i ostala alkoholna pića ometaju proizvodnju hormona vazopresina.

Shutterstock

Taj hormon odgovoran je za regulaciju tjelesnih tekućina. Alkohol ‘gasi’ njegovu proizvodnju pa češće idemo na toalet. Također, kombiniranje alkohola i visokih temperatura može biti opasno jer lako dolazi do dehidracije, kaže Toby King.

3. Energetska pića

Nutricionisti kažu kako ih treba izbjegavati ljeti jer su prepuna šećera, kofeina i drugih kemikalija pa nisu idealan izbor za hidraciju.

Što onda piti?

Voda je očiti izbor te idealna za hidraciju tijela. No nutricionisti nude i drugo rješenje za one koji vole raznovrsnost.

Mlijeko bolje hidrira od vode jer ima i nutritivnu komponentu. Sadrži masti i proteine koji usporavaju izbacivanje tekućina iz želuca, kaže King

Dehidracija nas čini umornima i napetima

Napominje i kako se kroz dan treba popiti između 1,5 i 2 litre vode ili neke druge tekućine. Ako vam je to previše, unos tekućine možete povećati nekim voćem bogatim vodom, primjerice lubenicom koja sadrži čak 92 posto vode.

Rajčica je jednak dobar izbor sa 95 posto vode, a dehidraciju možete spriječiti i konzumiranjem borovnica, malina ili jagoda, savjetuje King.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo