Zdravlje

Zdravlje

Jedete li ovu hranu mogli biste imati živopisne snove

Stručnjakinja za spavanje kaže da neka hrana može uzrokovati lucidne snove zbog svog kompleksnog sastava

Nedavna studija otkrila je hranu koja najvjerojatnije uzrokuje lucidne snove, tako da morate biti oprezni s večerom želite li mirnu noć. Istraživanje Dreams pokazalo je da je nevjerojatnih 64 posto ljudi doživjelo lucidnije i šarenije snove nakon što su pojeli određenu hranu, piše Mirror.

Stručnjakinja za spavanje Sammy Margo rekla je da kompleksne hranjive tvari i spojevi u ovoj hrani mogu biti u interakciji s našim tijelima na jedinstvene načine i tako pojačati, promijeniti ili produžiti naše faze sna.

Jesu li muške prehlade zaista teže nego ženske? Ili oni to samo teže podnose?

Doživljavanje tako živopisnih snova može uključivati dobrobiti poput emocionalne obrade, konsolidacije pamćenja, samorazumijevanja i kreativnosti, ali može biti popraćeno nedostacima poput emocionalnog stresa i potencijalnih loših utjecaja na kvalitetu sna i cjelokupno zdravlje. Njihovi učinci stoga mogu oscilirati između korisnih i štetnih, ovisno o okolnostima i kontekstu njihova nastanka, rekla je Margo.

Sammy je istraživala četiri neobične namirnice, pružajući uvid u to kako one mogu utjecati na intenzitet naših snova:

1. Fermentirana hrana

Fermentirana hrana poput kimchija, kiselog kupusa i kombuche bogata je probioticima koji potiču zdravlje crijeva.

Shutterstock

Ova hrana može dovesti do živopisnijih snova utječući na crijevnu mikrobiotu, koja ima dokazanu povezanost s funkcijom mozga i raspoloženjem putem osi crijeva i mozga, dobro dokumentiranog puta kojim želudac komunicira izravno s mozgom, objašnjava Sammy Margo.

2. Drevne žitarice i superhrana

Margo napominje kako uključivanje drevnih žitarica poput kvinoje, amaranta ili tefa, kao i superhrane poput spiruline, u prehranu može pružiti jedinstvene hranjive tvari i zdravstvene prednosti.

Ove hranjive tvari mogu utjecati na sadržaj snova svojim učincima na cjelokupno zdravlje i vitalnost, moguće povećavajući živopisnost i složenost pripovijesti o snovima, tvrdi stručnjakinja.

Ako volite smoothie, ovu supernamirnicu koristite što češće

3. Tradicionalna hrana za poticanje snova

Neke kulture vjeruju u moć tradicionalne hrane da poboljša snove ili izazove proročanske snove, kaže ona.

Shutterstock

Primjerice, u određenim domorodačkim kulturama smatra se da konzumiranje čaja od pelina ili nekih samoniklih biljaka olakšava prisjećanje snova i duhovne uvide, pokazujući duboko kulturološko cijenjenje veza između prehrane i snova.

4. Psihodelična hrana

Biljke i gljive s psihoaktivnim svojstvima poput sjemenki muškatnog oraščića kroz povijest su korištene zbog svojih halucinogenih učinaka.

Konzumiranje ovih tvari može duboko promijeniti svijest i percepciju te dovesti do intenzivno živih ili nadrealnih iskustava iz snova, odražavajući učinke koje ove tvari imaju na budnu svijest, objašnjava Margo.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo