Zdravlje

Zdravlje

Jedno voće za doručak put je do ravnog trbuha

Foto: Shutterstock

Banane će pomoći vašoj probavi, što će smanjiti nadutost trbuha, a također će vas dugo držati sitima započnete li s njima dan

Recept za ravan trbuh je kontrolirana prehrana. Sati i sati u teretani neće vam pomoći na tom polju, ako se ne hranite pravilno. Namirnice koje obiluju nutrijentima dobar su izbor zato za početak dana, kako biste dobili dovoljno energije i spriječili vas da grickate između obroka.

Neke su namirnice po tom pitanju bolje od drugih, a voće je posebno poznato po tome da će zaustaviti osjećaj gladi i poboljšati probavu. No, jeste li sigurni da znate koje je voće najbolji izbor na putu do ravnog trbuha?

Nutricionistica istaknula najbolje voće i povrće za pomoć mršavljenju

Mit o bananama

O bananama se nepravedno govori kao o namirnici koja ima puno kalorija, čak ju mnogi tijekom dijeta izbjegavaju. Ali ne znaju da je to najbolja namirnica koju možete uvrstiti u doručak kako bi vam pomogla da izgubite višak kilograma.

Kako su pune vlakana, one mogu olakšati simptome zatvora, a upravo on je odgovoran za nadutost. Kako je puna kalija, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma.

Shutterstock

Bogate su pektinom i otpornim škrobom, mogu kontrolirati šećer u krvi nakon obroka i smanjiti osjećaj gladi. Uz to imaju niske vrijednosti glikemijskog indeksa, pa je vrijednost oko 30 za zelene banane, a oko 60 za one zrele. To znači da neće uzrokovati skakanje šećera u krvi nakon što ju pojedete pa dijabetičari treabju biti oprezni.  

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E, te minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da je selen povezan sa sprječavanjem karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje stanica. 

Prehranom protiv celulita: 10 namirnica koje uklanjaju celulit i 10 koje ga uzrokuju

Pojedete li ih ujutro dobit ćete energiju i bez problema ćete dočekati sljedeći obrok. Vlakna u banani se nešto duže probavljaju pa ćete puno lakše izbjegavati grickalice, piša Medical News Today. 

Voće i povrće uvijek su dobar izbor zbog antioksidanata, a banana nije izuzetak. Antioksidanti koji se nalaze u njoj su povezani sa zaštitom zdravlja srca i degenerativnih bolesti. Smatra se da dopamin iz banana djeluje kao kemikalija zbog koje ćete se osjećati dobro i djeluje kao jak antioksidant.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo