Kada i kako estrogen može povećati rizik od raka dojke? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada i kako estrogen može povećati rizik od raka dojke?

Shutterstock

Estrogen sam po sebi nije uvijek opasan i zapravo je neophodna komponenta u ljudskom razvoju. Međutim, u nekim slučajevima povećana izloženost estrogenu može povećati rizik od razvoja raka dojke

Estrogen je fiziološki neophodan za ljude međutim u velikim količinama može biti štetan pa čak povećati i rizik od razvoja raka dojke. Žene koje su u postmenopauzi i uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT), koja se naziva i menopauzalna hormonska terapija, mogu biti posebno izložene riziku.

Hormonska terapija može i odmoći

HNT se ponekad propisuje za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja i noćno znojenje, osobito ako ti simptomi ometaju kvalitetu vašeg života. Međutim, prednosti i mane HNL-a moraju se pažljivo odvagnuti zbog rizika od raka dojke. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, HNT samo s estrogenom može povećati rizik od raka dojke, a taj se rizik ne smanjuje kada prestanete uzimati lijek. S druge strane, kombinirana HNT-a s estrogenom i progestinom također povećava rizik, no on se može malo smanjiti nakon što terapiju prestanete uzimati.

Nalaz mamografije bi mogao pomoći pri otkrivanju i drugih čestih bolesti – što trebate znati

Ostali čimbenici rizika za rak dojke

Osim izloženosti estrogenu, i neki drugi čimbenici mogu povećati rizik od razvoja raka dojke no postojanje bilo kojeg od njih ne znači da ćete automatski razviti rak. Ipak, treba obratiti pozornost primijetite li neke promjene ili spadate u rizičnu skupinu.

Prekomjerna težina i pretilost

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost može povećati rizik od raka dojke, osobito nakon menopauze. Razlog tome je što masno tkivo skladišti i oslobađa estrogen, što može povećati ukupnu razinu estrogena. Osim toga, višak tjelesne masti može povećati razinu inzulina, što povećava rizik od raka dojke.

Nedostatak tjelesne aktivnosti

Redovita tjelovježba ne samo da vam pomaže zadržati umjerenu težinu, već može i smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Smatra se da tjelovježba može utjecati na razinu hormona, kao i ukrotiti upalu.

Alkohol

Kada se razmatra rak dojke, Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) ženama preporuča da ne piju više od jednog alkoholnog pića dnevno. Jedno piće dnevno povezano je s povećanim rizikom od 7 do 10%, dok 2 do 3 pića dnevno mogu povećati rizik za 20%.

Nerađanje djece ili nedojenje

Iako su točni razlozi nejasni, smatra se da ljudi koji imaju djecu – osobito prije 35. godine života – imaju manji rizik od raka dojke. Dojenje također može malo smanjiti rizik zbog manjeg broja menstrualnih ciklusa tijekom života, što smanjuje izloženost estrogenu.

Ostali mogući čimbenici rizika

Osim toga, ACS ističe druge moguće čimbenike rizika od raka dojke koji su “nejasni”, što znači da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinose li ti čimbenici ovoj određenoj vrsti raka. To su prehrana s visokim udjelom masti, kemikalije iz okoliša kao što su plastika i pesticidi, promjene melatonina i drugih hormona zbog rada u noćnoj smjeni, izloženost pasivnom pušenju, izloženost zračenju, kao što je rendgensko snimanje prsnog koša (osobito prije 20. godine), jer može povećati rizik od raka dojke kod žena s nasljednim promjenama u genima BRCA1 i BRCA2

Koju vrstu raka dojke uzrokuje estrogen?

Estrogen može doprinijeti nastanku raka dojke osjetljivog na hormone. Iz tog razloga, liječnik će uzeti mali uzorak tkiva kako bi utvrdio je li vaš rak dojke pozitivan na estrogenski receptor. Smatra se da je do 80% raka dojke kod žena i 90% kod muškaraca pozitivno na estrogenski receptor. Ako dobijete dijagnozu raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima, možda će vam trebati posebna vrsta hormonske terapije koja blokira estrogen. Estrogen se može propisati u različitim dozama ovisno o njegovoj namjeni (prevencija trudnoće, umjerene akne, ženski hipogonadizam, uznapredovali rak prostate, ublažavanje simptoma menopauze,…). Ne postoji točan broj koji je povezan s konačnim razvojem raka dojke. Međutim, produljena izloženost estrogenu može povećati rizik od razvoja raka dojke.

Akne, loš san, stalni umor, bolovi u trbuhu… Simptomi koji ukazuju da imate problem s hormonima

Smatra se da estrogen pridonosi razvoju tipova raka dojke osjetljivih na hormone. Ako dobijete dijagnozu ranog stadija raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima, to znači da imate stanice raka koje sadrže određene proteine ​​koji se mogu aktivirati kada se na njih veže estrogen.

Nadmašuju li dobrobiti HNT-a rizik od raka dojke?

Trebate li uzimati HNT ovisi o vašem ukupnom individualnom riziku od razvoja raka dojke. Prema jednoj recenziji iz 2021., žene koje su prije uzimanja HNT radi simptoma menopauze imale procjenjen nizak rizik, imale su manje od 3 posto šanse za razvoj raka dojke unutar 5 godina. Međutim, ako imate visok rizik od razvoja raka dojke, istraživači ne preporučuju HNT. 

A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo