Zdravlje

Zdravlje

Liječnica otkriva što znači kada vam mokraća postane smeđa, crvena, zelena čak i plava

Foto: Shutterstock

Poznato je da količina tekućine mijenja boju urina iz svijetložute u tamnožutu. No u nekim slučajevima iznenadit će vas sve dugine boje u WC školjci

Ako ste ikada pogledali u školjku nakon mokrenja, možda ste primijetili da vam je urin svjetliji ili tamniji od uobičajenog. Opće je poznato da je svijetlo obojen ili proziran urin znak da ste dobro hidrirani, dok tamnija boja može značiti da trebate piti više vode.

Kada pijete manje, žuta boja postaje jača jer tekućine razrjeđuju žute pigmente urina, rekla je Ashley Pountney, liječnica asistentica na urologiji na klinici Mayo za Daily Mail.

Međutim, vaša mokraća možda uopće nije žuta. Dr. Pountney otkrila je da urin može postati smeđi, crven, zelen ili čak plav. Ponekad razlog može biti jednostavan poput onog da ste pojeli previše cikle ili šparoga, no dugine boje u vašoj WC školjci mogla bi otkriti i da previše vježbate, infekciju mokraćnog sustava ili problem poput unutarnjeg krvarenja ili blokade jetre.

Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol

Imajte na umu da boje mogu izgledati malo drugačije različitim ljudima. Na primjer, ono što vama izgleda crveno, nekom drugom može izgledati narančasto. Razgovarajte s liječnikom ako vam je mokrenje bolno ili imate tamnonarančastu mokraću, što može biti znak da vaša jetra ne radi ispravno, rekla je dr. Pountney.

Evo što različite boje mokraće govore o vašem zdravlju:

Crvena ili roza

Urin koji je crven ili ružičast može biti zabrinjavajući. Prema dr. Pountney, to može biti znak hematurije, krvarenja u urinarnom traktu. To je obično uzrokovano stanjima kao što su povećana prostata, bubrežni kamenci i ciste, jer zbog njih mogu popucati krvne žile pritiskom na mokraćni trakt.

Međutim, krvarenje nije uvijek ozbiljan medicinski problem. Dr. Pountney ukazala je na lijekove koji mogu dovesti do pojačanog krvarenja, kao što su Isoniazid i Rifampin, koji se koriste za liječenje tuberkuloze. Razrjeđivač krvi Warfarin također dovodi do povećane šanse za krvarenje.

Shutterstock

Dr. Pountney je istaknula kako nije svaki crveni urin znak krvi. Cikla, kupine i rabarbara mogu urin obojiti crveno ili ružičasto.

Narančasta

Ako vam je mokraća narančasta, to bi moglo biti od protuupalnih lijekova. To uključuje lijekove bez recepta kao što je fenazopiridin, a koristi za ublažavanje simptoma infekcija mokraćnog sustava i gljivičnih infekcija. Lijek sadrži narančasto-crvenu boju koja može promijeniti boju urina.

Lijekovi protiv zatvora mogu obojiti urin u narančasto, kao i lijekovi koji smanjuju otekline i iritacije te neki lijekovi za kemoterapiju raka, rekla je Pountney.

To uključuje sulfasalazin, koji se koristi za liječenje upalnih stanja kao što su ulcerozni kolitis i reumatoidni artritis. Također je dokazano da oboji znoj i suze u narančasto.

Ova česta spolno prenosiva bolest povećava rizik od cervikalnog raka pet puta

Krivac bi mogli biti i suplementi. Neki vitamini, poput A i B-12, mogu urin obojiti u narančasto ili žuto-narančasto jer sadrže beta karoten, pigment koji hranu poput mrkve čini narančastom. To znači da jedenje značajne količine mrkve također može učiniti vašu mokraću narančastom.

Međutim, narančasti urin može ukazivati i na ozbiljniji problem.

Narančasti urin može biti znak problema s jetrom ili žučnim kanalima, uglavnom ako imate i svijetlu stolicu. Dehidracija također može učiniti da vaš urin izgleda narančasto, rekla je dr. Pountney.

Plava ili zelena

Vjerovali ili ne, vaša mokraća može biti i plava i zelena. Dr. Pountney rekla je da su čest uzrok boje koje se koriste u medicinskom testiranju. Čest primjer je metilensko plava, boja na bazi vode koja se koristi u skeniranjima i operacijama za utvrđivanje stanja.

Također se koristi za liječenje methemoglobinemije, rijetkog krvnog poremećaja koji crvenim krvnim stanicama otežava prijenos kisika do tkiva i drugih stanica. Uobičajeni znakovi methemoglobinemije uključuju blijedu kožu, umor, slabost, glavobolju, mučninu, povraćanje, izrazitu pospanost, gubitak svijesti i ubrzano disanje.

Shutterstock

Neki lijekovi za depresiju, čireve i refluks kiseline mogu urin obojiti u zelenkasto-plavu, rekla je dr. Pountney.

To uključuje amitriptilin, uobičajeni antidepresiv, Reglan, koji se koristi za liječenje mučnine, i cimetidin, lijek protiv refluksa kiseline koji se izdaje bez recepta.

Dr. Pountney istaknula je kako rijedak genetski poremećaj, obiteljska benigna hiperkalcemija, može uzrokovati da djeca imaju plavu mokraću.

Tamno smeđa

Piškite li smeđe to bi mogao biti znak da ste se prejeli povrća i mahunarki. Isti učinak mogu imati rabarbara i aloa.

Neki lijekovi, uključujući one koji se koriste za liječenje i prevenciju malarije, zatvora, visokog kolesterola i epileptičnih napadaja, kao i antibiotici i relaksanti mišića, mogu potamniti urin, rekla je liječnica.

Neki od najčešćih primjera uključuju antikonvulziv Dilantin, laksativ Senna koji se izdaje bez recepta i lijek za Parkinsonovu bolest Levodopa.

Shutterstock

Neki poremećaji jetre i bubrega te infekcije mokraćnog sustava mogu potamniti urin. I začepljenje žučnog kanala može potamniti urin, rekla je dr. Pountney ,

Iako krvarenje oko urinarnog trakta može dovesti do crvene ili ružičaste krvi, dr. Pountney je napomenula kako tamna mokraća boje kole može značiti unutarnje krvarenje.

A ako previše vježbate, to bi moglo dovesti do ozljede mišića koja uzrokuje nakupljanje otpada u tijelu, što će također potamniti vašu mokraću, rekla je.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo