Zdravlje

Zdravlje

Mogu li beauty proizvodi za njegu poremetiti hormone u tijelu?

U posljednje vrijeme često se govori o različitim sastojcima u proizvodima koje koristimo za kožu tijela i lica, primjerice parabeni, koji su povezani s rakom, ili talk iz dezodoransa koji je povezan s rakom pluća

Sada je najveće pitanje kako ti sastojci utječu na hormone, a najviše su u pitanje dovedeni proizvodi za njegu kože. Što bi se trebalo izbjegavati? 

Istraživanje koje su provele organizacije United Nations Enviorment i WHO 2012. godine pronašlo je oko 800 kemikalija koje mogu utjecati na normalan rad hormona. Najveći rizik donose parabeni, kemijske zaštite od sunca i ftalati. 

Parabeni

Iako je European Scientific Commitee izjavio da parabeni nisu nikakav rizik ako se koriste u određeni količinama, ako ste zabrinuti izbjegavajte. Na sreću, toliko je drugih proizvoda na tržištu da možete izabrati. Samo potražite znak “paraben-free”. 

Evo što će se dogoditi ako pijete vodu s medom svakog dana!

Ftalati

Ovo su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. Nalaze se u mnogim proizvodima koje imate kod kuće – šamponu, gelu za tuširanje, proizvodima za čišćenje kuće i svemu što je prošlo kroz plastiku. Ako ih želite izbjegavati, kupujte proizvode koji su u staklenim pakiranjima, a one koji su u plastičnim pakiranjima maknite sa sunca i koristite u roku koji piše na pakiranju.

Neugodan miris znoja nije bezazlena stvar! Može biti znak bolesti

Kemijska zaštita za sunce

Na Havajima su nedavno zabranili kemijsku zaštitu za sunce kao i oksibenzon koji je problematičan za koralje u moru, a utječe i na hormonski sustav u tijelu. Još istraživanja je potrebno kako bi se ovo dokazalo no ako želite koristiti nešto drugo, radije odaberite kreme za sunčanje sa cinkovima oksidom ili titanov dioksid. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo