Zdravlje

Zdravlje

Najpoznatiji svjetski dijabetolog preporučuje ovu vježbu za držanje šećera pod kontrolom

Shutterstock

Na nedavno održanom skupu “Sinergija prirode i nauke u liječenju dijabetesa” u Beogradu, specijalni gost bio je Izraelac dr. Itamar Raz, najpoznatiji svjetski dijabetolog i predsjednik Izraelskog savjeta za dijabetes.

Dr. Itamar Raz jedan je od vodećih svjetskih istraživača i kliničara za dijabetes. Mnogi smatraju da njegov rad mijenja budućnost dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Veliki je pobornik liječenja dijabetesa na prirodan način, biljnom terapijom, koja jednog dana može biti potpuno priznata i preporučljiva kao dodatak inzulinskoj i metforminskoj terapiji.

Istaknuo je kako je u njegovom rodnom Izraelu došlo do dramatičnog porasta broj oboljelih od dijabetesa, odraslih i djece. Za to krivi način života u kojem djeca provode jako puno vremena na mobitelima, ne vježbaju, jedu puno šećera.

Evo što se dogodi s vašim tijelom kad platite nutricionista i koliko to doista košta

Glavni razlog za dijabetes je debljina, što znači da mast koja odlazi u mišiće ne dopušta više mišićima da koriste glukozu. Ta mast koja odlazi u jetru dovodi do toga da jetra luči više inzulina. Mast koja se taloži u gušterači ubija one stanice koje bi trebale proizvoditi inzulin i sprečava ih da rade, pojasnio je dr. Raz kako dolazi do dijabetesa.

Dao je i dva savjeta onima koji već imaju dijagnosticiran dijabetes. Jedan je vježbanje, ali tu, napominje postoji problem jer su neki pacijenti s dijabetesom preteški ili prestari za to. Drugi je pravilna prehrana.

Shutterstock

Nasreću, postoje vježbe i za njih. Primjerice, mogu sjesti uspravno i pokušati dizati pete od poda, barem desetak minuta. To angažira mišiće listova, butina i mišiće gluteusa što već troši dosta inzulina. Kada radite ovu vježbu 15 % šećera u mišićnim tkivima na nogama padne, što dovodi do 60 % pada insulina u organizmu. Ovo je trivijalna vežba, svatko je može raditi, a poboljšanje koje ona donosi je veliko, kaže dr. Raz.

Ističe kako osobe s dijabetesom mogu vježbati i aktivnije.

Samo šest minuta na dan jakog fizičkog napora dovodi do takozvanog vježbom izazvanog neuropatskog faktora u mozgu koji se povećava tri puta, što je izuzetno dobro osvježenje za mozak, održava ga u dobroj formi, povećava neuroplastičnost neurona. Neuroni tako bolje rade, povezani su, i mozak je zdraviji. I, naravno, uz fizičku aktivnost za dobre rezultate u kontroli dijabetesa poželjna je i odgovarajuća dijeta.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo