Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo što se dogodi s vašim tijelom kad platite nutricionista i koliko to doista košta

Shutterstock

Nutricionist je stručnjak za prehranu koji je na temelju višegodišnjeg fakultetskog obrazovanja stekao pravo, znanje i mogućnost rada s ljudima po pitanju korekcije prhrane i prehrambenih navika.

Nutricionist pomaže razumjeti nove znanstvene spoznaje u prehrani te kako ih primjenjivati, u svrhu održavanja i poboljšanja vlastitog zdravlja.

Nutricionist je stručnjak po pitanju znanosti o prehrani koji pomaže razumjeti sve aspekte hrane i prehrane i utjecaj iste na cjelokupno čovjekovo psihičko i fizičko zdravlje, kao i izgled i tjelesnu kondiciju. Temelji znanja nutricionista baziraju se na osnovama kemije, biokemije, biologije, matematike, anatomije, fiziologije, fizike, psihologije i mnogim drugim znanostima. Nutricionist je stručnjak koji pomaže čovjeku poboljšati kvalitetu života putem hrane, prevenirati pojavu kroničnih bolesti ili pomoći u liječenju ako je do zdravstvenih tegoba već došlo, pomaže da se od hrane iskoristi maksimalno moguće u svrhu poboljšanja raspoloženja, razine energije i slično.

Od posjeta nutricionisti svatko može imati koristi bez obzira na kilograme

To što netko nema problema s prekomjernim kilogramima ne znači da u prehrani nema prostora za napredak. Kvalitetna prehrana preduvjet je za kvalitetan život bez kroničnih bolesti.

Izuzev tome što danas imamo sve više kvalitetnih stručnjaka nutricionista koji razumiju osnovna načela na kojima se temelji nutricionizam te pružaju individualan pristup osobi, nažalost sve je veći broj i nekvalificiranih osoba koja ovdje vide mogućnost lake zarade i uslijed čega prodaju razno razne jelovnike i programe prehrane, najčešće kreirane u svrhu mršavljenja. Bitno je prepoznati da prehrana koliko god može imati itekako pozitivne učinke na zdravlje čovjeka, može imati i izrazito nepovoljne ukoliko nije prilagođena pojedincu i ako se savjeti daju napamet bez poznavanja osnova biokemije, anatomije i fiziologije čovjeka.

Imate povišeni kolesterol? Nutricionistica zna kako ga uspješno smanjiti prehranom

Sve je u redu dok je čovjek zdrav, no nađe li se s osoba s neotkrivenim zdravstvenim tegobama koja će svoje povjerenje oko kreiranje prehrane prepustiti neobrazovanoj osobi tu nastaju veliki problemi. Brojne kronične bolesti u svom začetku ne moraju imati nikakvih simptoma poput bolova da biste ih mogli zamjetiti, ali s nekvalitetnom i rigoroznom prehranom njihovu progesiju možemo itekako ubrzati. Primjerice bubrežni kamenci, povišeni urati, hiperkolesterolemija, hipertenzija, dijabetes i slično – svako od tih stanja zahtijeva svoju dijetoterapiju gdje će se uz korekciju prehrane uz liječničku terapiju pomoći očuvati čovjekovo zdravlje. Osoba koja ne poznaje temeljna načela dijetoterapije i utjecaja pojedine hrane na zdravlje čovjeka može odvesti osobu u pogoršanje situacije. Jedna od najčešće propisanih dijeta koja se daje za mršavljenje od strane nekvalificiranih osoba je upravo keto dijeta ili neke od njenih inačica. Visoki unos proteina i masnoća uz smanjenje ugljukohidrata (uključujući i cjelovite žitarice, voće i neko povrće) za osobe s bubrežnim kamencima, povišenim uratima, masnoćama ili šećerom može zaista dugoročno biti kobna. Upravo ovakva situacija vidi se u praksi prečesto.

Iz tog je razloga bitno da svaka osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti prije nego se odluči za drastičnu promjenu prehrane i mršavljenje obavi liječnički pregled s krvnim pretragama gdje će se provjeriti kakvo je zdravstveno stanje pojedinca i potom s liječničkim mišljenjem i obavljenim pretragama posjetiti kvalificiranog nutricionista koji će potom napraviti individualnim program mršavljenja u skladu sa zdravstvenim stanjem te na taj način pomoći i u gubitku suvišnih kilograma, ali i u očuvanju zdravlja.

Koliko uložiti u nutricionista?

Danas kad otvorite internet pretraživače i ukucate mršavljenje izbacit će vam skoro 4 000 000 rezultata u svega 0,5 sekunde. S obzirom na broj rješenja koja svakakvi stručnjaci nude na internet pretaživačama možda se pitate zašto plaćati nutricionista kad možete sve što vam treba naći besplatno na internetu. Novac koji ćete uložiti u nutricionista varira od par stotina kuna do par tisuća kuna ovisno što i koliko usluga trebate. Nekome će biti dovoljno jedan ili dva posjeta nutricionisti, a nekome neće ni godina dana suradnje s nutricionistom biti dovoljno da sve što je godinama zanemarivao vrati na pravi put. U svakom slučaju, na kraju svega nutricionist ipak štedi i novac i vrijeme i vaše zdravlje. Pitate se kako? Pokušat ćemo objasniti na jednom od najčešćih slučajeva zbog kojeg ljudi dolaze nutricionisti, a to je mršavljenje.

Prilagođen program prehrane

Možda vam se čini najlakše i najjeftinije sjesti u udobnosti svojeg doma, upaliti računalo i krenuti u pretraživanje svih željenih odgovora na bezbroj vaših upitnika koje imate iznad svoje glave kada je riječ o prehrani. Kako smršaviti? Što jesti? Da li doručkovati? Da li postiti? Što jesti ako imaš povišeni kolesterol? I brojna druga pitanja, a još ako imate nekoliko različitih situacija s kojima se borite pa kad to sve treba povezati u cjelinu onda tek nastaje prava zavrzlama.

Uzmimo u obzir da krećete i s vježbanjem ili ste uplatili osobnog trenera da vježba s vama. To znači da ste već uložili određeni novac ne biste li smršavili, no bez korekcije prehrane napredak je minimlan ili nikakav što znači da je novac u gubitku dokle god ne odlučite korigirati prehranu. Uzmemo li u obzir da vam je trener možda ponudio i neku svoju prehranu i da ste i to nešto platili možemo pribrojiti još nešto novca u pretinac GUBITAK jer je to najvjerojatnije špranca koja se dijeli svakom klijentu bez individualnog pristupa. Ako želite provjeriti pitajte je li mu bitno vaše zdravstveno stanje i kako može složiti prehranu bez uvida u vaše preferencije, uzimanje lijekova, dodataka prehrani, alergija, informacija o probavi i zdravstvenom stanju. Kako program prehrane može biti adekvatno složen ako ne uzimamo u obzir osnovne stavke vašeg stanja. Isto je i sa situacijom gdje si program prehrane slažete sami nastavno na novu dijetu koju ste našli na internetu. Za svaku promjenu prehrane upitajte se ima li program koji slijedite faktor personaliziranosti.

Krumpir, brašno, kruh… Ako pitate nutricionisticu, ona bi za ove namirnice koristila zamjene – evo 7 prijedloga

Ima li ta dijeta koju ste odlučili slijediti neke podfaktore koja kaže prilagodite prehranu ovako ili onako ovisno patite li od zatvora ili patite od nadutosti i učestalih stolica, imate li povišeni kolesterol ili nemate, imate li šećer ili nemate. Jer ako nismo u startu prehranu prilagodili osobi kao individui to samo znači da se radi o promjeni na kratke staze gdje ćete se iscrpiti fizički i psihički, izgubiti vrijeme i završiti s razočaranjem, a vjerojatno posljedični i s kojim kilogramom više uslijed posljedica jo-jo efekta. Zato prije nego odlučite na sebi isprobati još jednu novotariju s interneta, zapitajte se tko stoji iza toga, da i je to renomirani stručnjak s dimplom znanosti o prehrani, gdje je članak objavljen – da li je to renomiran portal o zdravlju ili džavni portal o podizanju svijesti o zdravlju i prehrani ili je to magazin koji se samo bavi trendovima i želi prodati koji klik više. Razmišljajte logično i gledajte ispaltivost na duže staze.

Nutricionist će vas do cilja odvesti ravno od točke A do točke D uz očuvanje zdravlja, pomoć u gubitku kilograma i na kraju uštedi vremena, novaca i živaca. Odlučite li se eksperimentirati sami putem interneta ili uz pomoć nekvalificirane osobe koja svoje programe prehrane prodaje po duplo manjoj cijeni odabrali ste put od točke A do točke D preko točke B i C gdje ćete izgubiti više vremena i živaca, a i upitno je što ćete na kraju svega napraviti sa svojim zdravljem.

Nakon svega što ste prošli, na kraju ćete ipak odlučiti potražiti pomoć kvalitetnog nutricionista jer ste se uvjerili da ništa od navedenog ne djeluje, a da ne kažemo da će vaše zdravstveno stanje vjerojatno biti u većem problemu uslijed čega će se povećati troškovi i vrijeme potrebno za liječenje i obavljanje svih potrebnih pretraga.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo