Zdravlje

Zdravlje

Napredna tehnologija u kontroli dijabetesa: Inzulinska pumpa dostupna putem HZZO-a

Medtrum TouchCare NANO bezkateterska inzulinska pumpa najmanja je i najlakša na tržištu, a mogu je koristiti pacijenti već od 2. godine starosti 

Dijabetes je kronična bolest koja zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se održala optimalna razina glukoze u krvi. U tom kontekstu tehnološke inovacije igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života osoba s dijabetesom. 

Liječenje bolesnika s tipom 1 (T1D) šećerne bolesti temelji se na inzulinskoj terapiji i oponašanju fiziološke sekrecije gušterače prema bazal/bolus obrascu i to na 2 moguća načina: 

  • višestrukim dnevnim injekcijama inzulina (MDI) 
  • kontinuiranim supkutanim inzulinskim infuzijama (CSII) s vanjskom inzulinskom pumpom 

U velikoj studiji, postotak bolesnika s T1D koji koriste terapiju inzulinskom pumpom povećao se s 1% u 1995. na 53% u 2017 godini. Postoji mnogo razloga za ovaj porast, ali glavni su vjerojatno učinkovitost na kontrolu glikemije te sigurnost i poboljšanje kvalitete života.

Tijekom posljednjeg desetljeća bilo je nekoliko inovacija u poboljšanje inzulinskih pumpi. Pumpe su postale manje veličine, također i manje invazivne te lakše za korištenje. Sada nude i mogućnost da budu opremljene senzorima i integriranim algoritmima koji omogućuju zatvorene sustave za isporuku inzulina (“umjetna gušterača”). 

U upotrebi je 2 tipa inzulinskih pumpi: 

  • konvencionalne inzulinske pumpe 
  • “patch” inzulinske pumpe 

Konvencionalne inzulinske pumpe isporučuju inzulin kontinuirano pomoću infuzijskog sustava i vanjskog katetera. Ove pumpe su se pokazale učinkovitima kao intenzivna terapija dijabetesa poboljšavajući kontrolu glikemije i smanjujući hipoglikemijske događaje. 

Patch inzulinske pumpe su vanjske pumpe izgrađene bez cijevi i ne zahtijevaju ugradnju katetera. Patch spremnici za isporuku inzulina pričvršćuju se na kožu vlastitim flasterom koji traje do 3 dana. Redovito se mijenjaju i ovi uređaji ne zahtijevaju nikakvo dugotrajno održavanje. Nepostojanje dugih cijevi i katetera kod Patch pumpi smanjuje pojavu štetnih događaja povezanih s njima, kao što je npr modificirana isporuka inzulina mijenjanjem položaja. Alarm u slučaju okluzije je neposredniji kod patch pumpi zbog nepostojanja katetera te stoga omogućuje ranije otkrivanje okluzije.  

Jedno od najnovijih dostignuća u ovom području je Medtrum TouchCare NANO inzulinska pumpa, inovativni uređaj koji omogućava preciznu isporuku inzulina, bez katetera. 

Što je Medtrum TouchCare NANO bezkateterska inzulinska pumpa? 

Medtrum TouchCare NANO pumpa jest vodootporni sustav za isporuku inzulina za osobe u dobi od 2 godine starosti, sa spremnikom volumena 2 ml (200 j. inzulina). Možete je koristiti bez ili s integracijom sustava za kontinuirano mjerenje glukoze (CGM). 

Ukoliko pumpu  koristite bez integriranog CGM sustava (nekompatibilni CGM ili glukometar) okoristiti će se tehnologijom isporuke inzulina bez katetera uz udobnost najmanje i najlakše (ukupna masa 13,8 g) inzulinske pumpe na tržištu. 

Ukoliko pumpu koristite s integriranim Medtrum NANO CGM sustavom moći ćete koristiti sve napredne funkcije ove pumpe koje ovise o potpori kompatibilnog CGM sustava. 

Prednosti Medtrum TouchCare NANO bezkateterske inzulinske pumpe: 

1. Najmanja i najlakša inzulinska pumpa na tržištu. Dimenzije pumpe: 40,5 mm (dužina) x 31,5 mm (širina) x 11,5 mm (debljina). Ukupna masa pumpe 13,8 g. Pumpa malih dimenzija korisnicima omogućava veću slobodu i mobilnost u svakodnevnim aktivnostima. 

2. Pumpa koristi bezkatetersku tehnologiju, zbog čega je gotovo neprimjetna,neupadljiva i oslobađa vas brige oko inzulinskog katetera, a uz manji rizik za začepljenje sustava za isporuku inzulina. 

3. Najmanji i najlakši rt-CGM na tržištu (sustav za kontinuirano mjerenje glukoze, bez obveze kalibracije). Masa transmitera svega 2,76 g. 

4. LGS I PLGS funkcija (obustava isporuke inzulina kod niske i predikcije niske vrijednosti glukoze) smanjuje rizik i prevenira hipoglikemije. 

5. AUTO MODE funkcija omogućava automatiziranu isporuku inzulina tj pumpa samoprilagođava inzulin na osnovu podataka koje prikuplja od CGM senzora uz zaštitu od hipoglikemije i hiperglikemije. To znači da korisnici ne moraju ručno unositi doze bazalnog inzulina, a automatizirani korekcijski Bolus inzulin ispravlja i prevenira hiperglikemije. 

6. AUTO MEAL HANDLING funkcija omogućava isporuku Bolus inzulina za obrok (uz najavu vrste obroka) bez brojanja ugljikohidrata i bez kalkulatora Bolusa. 

7. MOGUĆNOST PRAĆENJA NA DALJINU (pumpa i CGM) putem mobilnih aplikacija Medtrum EasyTouch App (korisnička, povezuje PDM i pametni telefon) i Medtrum EasyFollow App (pratiteljska, neograničen broj pratitelja). 

8. MOGUĆNOST UPRAVLJANJA PUMPOM POMOĆU PAMETNOG TELEFONA uklanja obvezu korištenja i nošenja PDM uređaja. Pumpom se upravlja pomoću malog PDM uređaja, ali može se (opcija) upravljati i pomoću pametnog telefona (Medtrum EasyPatch App). 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo