Ne pretjerujte s lubenicom bolujete li od ove bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ne pretjerujte s lubenicom bolujete li od ove bolesti

Shutterstock

Uz puno vode i zdravstvenih benefita, velika kriška lubenice ima i do 20 g šećera. To neće svima odgovarati, pa pokušajte dozirati količine

Kronične bolesti mogu donijeti set potpuno novih problema ljeti kad su temperture više i život nam je pomalo izbačen iz rutine. Dijabetes je svakako među njima.

Uslijed dehidracije organizma i premalo nadoknađivanja tekućine raste glikemija, koja nije vezana uz konzumaciju hrane. Tada se oboljeli vrlo često zbune pa uglavnom sve više smanjuju unos hrane, a povećavaju unos inzulina npr. ako su na terapiji istim. To može dovesti do pozitivnih ketona pa se treba hidrirati zaslađenom tekućinom.

Jedno voće za doručak put je do ravnog trbuha

Što je ketonurija?

Ketoni su spojevi koji se proizvode u jetri, a nastaju kada tijelo nema dovoljno inzulina koji pretvara glukozu u energiju, pa umjesto toga koristi masti. Povećana razina ketona u mokraći naziva se i ketonurija, a karakterizira je miris acetona u urinu. Ovo nije problem kod zdravih ljudi jer se ketoni kod njih nalaze u malim količinama, dok kod onih s dijabetesom mogu prouzrokovati probleme .

Ako se ketoni ne prepoznaju kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, može doći do dijabetičke ketoacidoze, komplikacije koja može napredovati prema edemu mozga, komi i na kraju smrti.

Shutterstock

Stoga je zlatno pravilo za ljeto i osobe sa šećernom bolesti obilna hidracija te u slučaju visokih glikemija izmjeriti i ketone, sjesti ili leći, postupno se hidrirati i mjeriti glikemiju svaka 2-3 sata do oporavka.

Prednosti i mane lubenica

Tijekom ljeta više naginjemo voću, a lubenica se čini kao dobra ideja za dodatnu hidraciju. No, iako se sastoji od 92 posto vode, u jednoj kriški može biti od 15 do 20 grama šećera.

Lubenica je dobra za reguliranje probave, detoksikaciju organizma i bolju kontrolu tlaka. Odličan je izvor vitamina i minerala, među kojima su vitamini A, C, B6, kalij, magnezij, željezo, kalcij te vlakna. Ipak, preporuke su nešto drugačije za dijabteičare, poebno osobe sa dijabetesom tipa 2.

Foto: Shutterstock

Pogleda li se glikemijski indeks (GI), parametar koji pokazuje kojom brzinom šećer iz hrane ulazi u krvotok, lubenica je na 72, a sve iznad 70 smatra se visokim. No, glikemijsko opterećenje (GO) koje je realnije i primjenjivije od GI jer uzima u obzir količinu konzumiranih ugljikohidrata, pomaže da se lubenica potpuno ne eliminira iz prehrane dijabetičara.

Naime GO lubenice je samo 5, a sve ispod 10 smatra se niskim. To znači da dijabetičari mogu jesti lubenicu, ali umjereno. Ne više od kriške na dan. Također, treba izbjegavati jesti lubenicu s drugim namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks.

Najprikladnije voće za osobe sa dijabetesom je ono s niskim GI, a to su šljive, grejp, breskve, marelice, kruške, kivi i bobičasto voće.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo