Zdravlje

Zdravlje

Noge i ruke su vam stalno ledene? Ovako možete poboljšati cirkulaciju

Iako je cirkulacija uglavnom automatski proces, postoje neki načini kako je možete poboljšati.

Krv koja cirkulira tijelom dostavlja krv bogatu kisikom u mozak i druga tkiva i uklanja otpadne proizvode. Također, krv siromašnu kisikom iz mozga i tijela dovodi natrag u pluća radi reoksigenacije. Ako želite poboljšati svoju cirkulaciju, ovo su neki koraci koje možete poduzeti:

Održavanje umjerene težine
Iako svatko treba malo masti da ostane zdrav, previše može dovesti do nakupljanja masti u arterijama. Visceralna mast, koja se nalazi oko unutarnjih organa, može spriječiti tijelo da pravilno koristi inzulin, što dovodi do oštećenja arterija. Prekomjerna tjelesna težina odmaže dobroj cirkulaciji.

Povećajte tjelesnu aktivnost
Redovita kardiovaskularna tjelovježba, poput jogginga, podržava zdravlje krvožilnog sustava i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da je redovita kardiovaskularna tjelovježba povezana s poboljšanim kardiovaskularnim performansama i nižim krvnim tlakom. To je zato što ova vrsta tjelovježbe poboljšava sposobnost tijela da unosi i koristi kisik. Također, dobro utječe i na sposobnost krvnih žila da se šire, što im pomaže da rade učinkovitije, omogućujući mišićima da lakše primaju kisik. Vježbanje poboljšava cirkulaciju i čini svakodnevne aktivnosti manje zamornima.

Redovita kardiovaskularna tjelovježba, poput jogginga, podržava zdravlje krvožilnog sustava i poboljšava cirkulaciju
Redovita kardiovaskularna tjelovježba održava zdravlje krvožilnog sustava i poboljšava cirkulaciju

Vježbajte jogu
Joga je oblik vježbe koji uključuje savijanje, istezanje i uvijanje. Ovi pokreti mogu pomoći u stiskanju i dekompresiji vena, poboljšavajući cirkulaciju. Položaji joge pozitivno utječu na fleksibilnost, ravnotežu i zdravlje srca.

Joga za oči – popularna metoda briše posljedice umora i štiti vid

Jedite masnu ribu
Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšavaju cirkulaciju. Masne ribe su losos, skuša, sardine i tuna.

Pijte čaj
Antioksidansi u čaju potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava i mogu poboljšati cirkulaciju. Crni čaj poboljšava zdravlje krvnih žila. Zdrave krvne žile poboljšavaju cirkulaciju. Konzumacija zelenog čaja povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Antioksidansi u čaju potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
Antioksidansi u čaju potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava

Održavajte ravnotežu razine željeza
Željezo je esencijalni mineral za krvožilni sustav. Tijelu je potreban za stvaranje hemoglobina, koji je jedna od glavnih komponenti crvenih krvnih stanica i odgovoran je za prijenos kisika po tijelu. Konzumiranje hrane bogate željezom, poput crvenog mesa ili špinata, pomaže tijelu da dobije dovoljno ovog esencijalnog minerala. No, također je potrebno održavati zdravu ravnotežu jer previše željeza može negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Ako pušite, prestanite

Prema American Cancer Society, cirkulacija se poboljšava, a funkcija pluća povećava unutar 2 tjedna do 3 mjeseca nakon prestanka pušenja. Samo 1 do 12 mjeseci nakon prestanka pušenja, sićušne strukture unutar pluća, zvane cilije, počinju ponovno dobivati ​​funkciju i izbacivati ​​sluz iz pluća. Osim toga, 1-2 godine nakon prestanka pušenja, rizik od srčanog udara drastično pada.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo