Zdravlje

Zdravlje

Odstranjenje žučnog mjehura i crvuljka najčešći su u abdominalnoj kirurgiji

14.12.2023., Karlovac - Prim. dr. Drazen Tufekovic lijecnik u kirursko abdominalnoj ambulanti. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prim. dr. Dražen Tufeković kaže kako Hrvatska ima vrhunske, svjetski priznate stručnjake iz područja abdominalne kirurgije

Iza primarijusa Dražena Tufekovića brojne su operacije žuči, bruha, crvuljka… Specijalist je opće te uži specijalist abdominalne kirurgije, a trenutačno je na doktorskom studiju iz biomedicinskih znanosti. Tijekom specijalizacije u KB-u Merkur bio je dio transplantacijskog tima pa kaže da je ondje, zahvaljujući mentorima prim. dr. Branislavu Kocmanu i doc. dr. sc Stipislavu Jadrijeviću, stekao puno znanja i vještina.

Osim što su ga još tijekom studija zanimale bolesti vezane za gastrointestinalni trakt, za abdominalnu kirurgiju, o kojoj smo razgovarali, kaže da se odlučio jer je dinamična, izazovna i obuhvaća spektar liječenja više organa. Prim. dr. Tufeković zaposlen je u karlovačkoj Općoj bolnici.

Ovo će vam pomoći da spriječite sarkopeniju

Koje su najčešće indikacije za abdominalnu operaciju?

Abdominalna kirurgija podrazumijeva dijagnosticiranje i liječenje bolesti trbušne stijenke i organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini. Može se podijeliti na više oblasti – kirurgiju trbušne stijenke koja se uglavnom odnosi na liječenje različitih vrsta hernija, hepatobilijarnu kirurgiju koja se odnosi kirurgiju jetre, žučnih puteva i pankreasa te kirurgiju debelog i tankog crijeva i proktologiju. ž

Najčešće izvođene operacije u abdominalnoj kirurgiju su kolecistektomija, odnosno odstranjenje žučnog mjehura radi žučnih kamenaca kod pacijenata sa simptomatologijom napadaja kolika ili radi upale. Slijedi apendektomija – odstranjenje crvuljka radi akutne ili kronične upale.

Jesu li se u posljednje vrijeme pojavile nove tehnologije ili metode u abdominalnoj kirurgiji?

U zadnjih nekoliko desetljeća abdominalna kirurgija doživjela je veliki uspon zahvaljujući razvoju medicinske tehnologije i tehnika te uporabom sofisticirane aparature i instrumentarija, poput raznih mehaničkih šivača, staplera, endoskopskih aparata… Naročito je napredovala u razvoju minimalno invazivne kirurgije koja koristi minimalno zasijecanje te specijalizirani instrumentarij za izvođenje operativnih zahvata, pri tome izazivajući manja oštećenja tkiva.

Shutterstock

U odnosu na klasičnu, minimalno invazivna kirurgija postiže brži postoperativni oporavak, manje komplikacija, manju razinu boli i povoljniji estetski učinak te je postala metoda zlatnog standarda za velik broj bolesnika. Pacijenti se brže vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima, što povoljno utječe kako na samog pacijenta tako i na cijelu socioekonomsku komponentu.

Kako se nosite s rizicima i komplikacijama u abdominalnoj kirurgiji?

Abdominalni kirurg mora biti savršeno upoznati sa svim mogućim komplikacijama koje nose operativni zahvati, spreman na njihovu moguću pojavu, vladati tehnikama i vještinama kako ih najbolje riješiti te svakako upoznati i upozoriti pacijenta na mogućnost komplikacija i rizicima koje nosi svaki operativni zahvat.

Pacijentima treba pojasniti jasnim razumljivim jezikom zašto je neophodan operativni zahvat, kakvi su ishod liječenja, koje su moguće komplikacije i koje su mogućnost rješavanja ako nastupe. Nakon toga pacijent svojevoljno donosi odluku o operativnom zahvatu. Tako i mi kirurzi lakše pristupamo svome poslu. Niti jedan operativni zahvat kirurg ne bi trebao izvoditi ako nije upoznati s mogućim rizicima i komplikacijama i da ne zna kako ih otkloniti i riješiti.

Muče vas problemi s probavom? Obrocima dodajte ova četiri začina, savjetuje liječnica

Kako vidite budućnost abdominalne kirurgije? Jesu li u tijeku istraživanja ili inovacije koje će promijeniti praksu?

Medicina općenito svakodnevno napreduje, usavršavaju se nove tehnike i tehnologije, provode znanstvena istraživanja kako bi omogućili nama liječnicima što bolje uvjete rada i znanja koje bismo mogli promijeniti na našim pacijentima. Svako, za daljnji napredak je potreban prvenstveno kvalitetan ljudski kadar koji je spreman svakodnevno učiti, istraživati, primjenjivati naučeno i tragati za novim znanjima i medicinskim vještinama.

Budućnost abdominalne kirurgije vidim u daljnjem razvoju endoskopske kirurgije te minimalno invazivne kirurgije zbog korištenja lokalne anestezije, brzog opravka i mogućnosti ambulantnog izvođenja zahvata kao i zbog uvođenja robotskih asistentskih sustava koji se koriste i nadograđuju principe minimalno invazivne kirurgije. Jako je bitno i naglasiti neophodnost interdisciplinarnog timskog rada svih medicinskih struka, a sve u korist naših pacijenata.

Koje su ključne smjernice za pacijente prije i nakon abdominalne operacije?

Pacijente koji se spremaju za abdominalne operativne zahvata treba dovesti u optimalnu formu jer su intraabdominalni zahvati često jako zahtjevni. Ako je pacijent adekvatno pripremljen za zahvat, manje su i komplikacije i postoperativni oporavak je brži.

Shutterstock

Zbog toga se rade laboratorijski testovi, RTG snimka srca i pluća, EKG, uz savjetovanje internista i anesteziologa. Postoperativno se prate vitalne funkcije, sadržaj abdominalnih drenova, rani enteralni unos pripravaka, vježbe disanja, vježbe uz pomoć fizioterapeuta… Izuzetno je bitna i psihološka pomoć pacijentima gdje kirurg mora naći vremena ugodnim razgovorom odagnati sve eventualne negativne misli pacijenata. Sve to dovodi do boljeg uspjeha u liječenju bolesnika.

Kako pristupate proučavanju slučajeva i planiraju operacija prema individualnim potrebama pacijenata? Koje faktore uzimate u obzir pri odabiru optimalnog kirurškog pristupa?

Operativni zahvati su standardizirani, ali se svakom pacijentu s obzirom na njegove osobitosti – od težine bolesti, dobne skupine, komorbiditeta, očekivanog trajanja i kvaliteta života – pristupa individualno jer svaki pacijent je individua koja treba našu pomoć i mi se prema gore navedenom prilagođavamo.

Koje preventivne mjere se mogu poduzeti kako bi se smanjila potreba za abdominalnim operacijama? Koje životne navike ili redovite medicinske provjere preporučujete kako bi se održalo zdravlje organa u trbuhu?

Stara poslovica kaže da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Svakako preporučujemo pacijentima što zdraviji način prehrane, izbjegavanje pušenja, alkohola, više kretanja, redovito uzimanje terapije ako ima komorbiditete, odazivanje na periodične liječničke preventivne preglede, prvenstveno na rano otkrivanje karcinoma kolorektuma.

Zašto žene žive duže od muškaraca? Nekoliko je važnih razloga

U abdominalnoj kirurgiji posebno je važno uska suradnja s internistima gastroenterolozima te upućivanje pacijenata na kolonoskopije i gastroskopije. Ultrazvuk abdomena će nam puno reći o organima u abdominalnoj šupljini kombinirano s ciljanim laboratorijskim testovima funkcije jetara i pankreasa.

Što želite poručiti pacijentima kojima predstoji abdominalna operacija?

Da Hrvatska ima vrhunske, svjetski priznate stručnjake iz područja abdominalne kirurgije i da nemaju straha jer iza dijagnostike i liječenja stoji cijeli niz stručnjaka, multidisciplinarni tim, koji radi svoj posao savjesno, stručno i sve u korist dobrobiti naših pacijenata. Također, važno je odazivati se na preventivne preglede, izbjegavati rizične načine života naročito kod prehrane, reducirati tjelesnu težinu, kretati se i – što je jako bitno – imati pozitivan stav prema životu i povjerenje prema liječnicima.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo