Zdravlje

Zdravlje

10 banalnih pogrešaka koje radite s krpeljima, a mogu vas koštati zdravlja

Shutterstock

Krpelji nisu prijetnja samo planinarima i izletnicima: postali su uobičajena pojava u gradskim parkovima i tik ispred naših domova. Kad je u pitanju oprez zbog krpelja, to podrazumijeva puno više od redovite košnje travnjaka, nošenja dugih rukava i nogavice te pregledavanja ruku.

Kad je u pitanju oprez zbog krpelja, to podrazumijeva puno više od redovite košnje travnjaka, nošenja dugih rukava i nogavice te pregledavanja ruku.

Krpeljni meningoencefalitis (KME) – faze bolesti i liječenje

1. Lak za nokte ne pomaže

Vaša baka sigurno je imala najbolju namjeru kad vam je savjetovala da krpelja premažete lakom za nokte, ali ipak se trebala zadržati kod trika s lakom i poderanim najlonkama jer on uistinu funkcionira. Lak za nokte vjerojatno će ubiti krpelja, ali dok se to ne dogodi vi ćete možda već biti zaraženi.

Krpelja treba ukloniti odmah, a pinceta je najbolji i najsigurniji način. Uhvatite krpelja što bliže koži i izvucite ga polako, mirnom rukom: uzmite si vremena da biste bili sigurni da je cijeli nametnik vani.

2. Ne spaljujte krpelja

Ovo je još jedna mudrost iz bakine škrinje koja dokazano ne pomaže, ali vam može nauditi – približite li zapaljenu šibicu mjestu na koje se krpelj uhvatio on neće sam od sebe otpasti s kože.

Sve što bi se moglo dogoditi jest da zbog vrućine krpelja uhvati panika i on počne povraćati što samo povećava rizik od moguće infekcije po život opasnim virusima.

Koje bolesti prenose krpelji i kako ih skinuti?

3. Redovita košnja travnjaka samo je pola posla 

Održavanje travnjaka moglo bi držati krpelje pod kontrolom jer oni vole visoku travu i grmlje, ali na ovaj način nećete ih se u potpunosti riješiti. Imajte na umu da je dovoljan samo jedan zaraženi krpelj da bi vas doveo u opasnost.

I dalje redovito kosite travu u svome dvorištu, ali poduzmite i druge mjere predostrožnosti, osobito kad se vaša djeca za lijepog vremena igraju na travnjaku.

4. Pranje odjeće nije dovoljno

Možda ste mislili da će malo deterdženta i vruća voda riješiti krpelja koji se možda uhvatio na vašu odjeću dok ste šetali šumom? Na žalost, krpelji su otporni na različite uvjete: jedan ciklus pranja u perilici rublja neće im nauditi, ali zato je sušilica njihova noćna mora. Suhi i topao zrak u sušilici sigurno će ih ubiti.

Premda zvuči nelogično, prije pranja odjeće koju ste nosili tijekom boravka u prirodi – ubacite je u sušilicu na normalnu temperaturu tijekom cijelog ciklusa. Nemojte se iznenaditi ukoliko u filteru sušilice pronađete osušenje ostatke krpelja!

Kako spriječiti ubod krpelja?

5. Ni tuširanje ne pomaže

Tuširanje jakim mlazom vode vjerojatno je prva stvar koju ćete intuitivno napraviti učini li vam se da vam krpelj gmiže po koži. Ovo je dobra odluka ukoliko uistinu imate krpelja koji još uvijek traži najbolje mjesto na vašem tijelu na koje će se uhvatiti. Ukoliko se već prije uhvatio, tuširanje neće pomoći.

Kupaonica je idealno mjesto na kojem možete obaviti pregled kože sumnjate li na krpelja. Uzmite ručno ogledalo i pregledajte svaki centimetar kože – od pregiba među nožnim prstima, preko pupka pa sve do mjesta na tijelu koja nikada nisu vidjela svjetlo dana.

6. Rezultati analize su negativni na zarazu

Na žalost, još uvijek niste izvan opasnosti čak i ako analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika Lajmske bolesti. Ukoliko imate simptome koji se podudaraju s onima Lajmske bolesti trebali biste potražiti drugo mišljenje.

Lajmsku bolest nije jednostavno dijagnosticirati jer se uobičajeni simptomi, poput glavobolje, bolova u zgobovima i zamagljenog vida, lako mogu zamijeniti sa simptomima gripe ili neke druge infekcije. S druge strane, osip karakterističan za Lajmsku bolest pojavljuje se u manje od polovice slučajeva zaraženih osoba.

Oprez! Kako se zaštititi od krpelja?

7. Ne gnječite krpelja

Mogli biste se zaraziti tijekom ovog postupka. Ukoliko ga baš želite ubiti potopite ga u posudi s alkoholom.

Imajte na umu sljedeće: ukoliko ste skinuli s kože ovog nametnika ne bi bilo loše sačuvati ga i odnijeti na analizu ukoliko se pojave sumnjivi simptomi.

8. Utapanje nametnika nije rješenje

Skakanje u bazen ili potapanje tijela u toplu kupku neće pomoći. Ukoliko se krpelj već uhvatio za vašu kožu, potapanje u vodi moglo bi ga potaknuti da se ukoipa dublje pod kožu.

Stiglo je proljeće: Oprez s krpeljima!

9. Ako niste osjetili ugriz, to ne znači da ste ga izbjegli

Većina ljudi ne osjeti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo „zahvaliti“ njihovoj slini koja djeluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspjeti detektirati da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize nimfa veličine sitnog zrnca maka to ćete vjerojatno previdjeti. To minijaturno stvorenje ostat će na vašem tijelu i hraniti se danima.

10. Krila im nisu potrebna

Krpelji možda ne mogu letjeti, ali to im ne predstavlja nikakav problem. Svojim stražnjim nogama drže se za travu i lišće, a kad osjete da je žrtva blizu samo ispruže prednje noge u vješto se uhvate. Sumnjate li da je područje u koje idete nastanjeno krpeljima, poduzmite sve mjere predostrožnosti kako biste izbjegli ovaj scenarij.

Lajmska bolest – infekcija koja može zahvatiti svaki organ

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo