Zdravlje

Zdravlje

13 ključnih okidača za napadaj migrene – prepoznajete li koji je vaš?

Migrena se definira kao napadaj jednostrane, pulsirajuće glavobolje, umjerenog do jakog intenziteta trajanja od 4 do 72 sata, praćena mučninom i/ili osjetljivošću na svjetlo i zvuk.

Pulsirajuća glavobolja se javlja u 60% slučajeva na jednoj strani glave te u 40% obostrano. Glavna značajka migrene jest pogoršanje boli uobičajenom fizičkom aktivnošću (poput hodanja ili penjanja uz stepenice). Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti postoje dvije osnovne vrste migrene: migrena bez aure te migrena s aurom kod koje je glavobolja praćena ili udružena s prolaznim, žarišnim neurološkim poremećajem. Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, od čega pati i oko 400.000 građana u Hrvatskoj.

Prepoznajte čimbenike rizika, tj. ‘okidače’ za napadaj migrene:

 1. spavanje – nedostatak ili previše sna, promjena rutine spavanja
 2. dehidracija – nedovoljan unos ili pretjerani gubitak tekućine
 3. jaki podražaji – dugotrajna izloženost (svjetlo, zvuk, jaki mirisi kao što su parfemi, boje, petrol)
 4. pušenje
 5. kofein – promjene u unosu poput naglog prekida uzimanja, pretjerano uzimanje kofeina (više od tri do četiri šalice kave na dan)
 6. stres – učestali okidač napadaja migrene (uključen u 80 % napadaja)
 7. promjene životnih navika i rutine – gladovanje, propušteni obrok (osobito doručak i/ili ručak), dugotrajna putovanja
 8. određena vrsta hrane i pića – alkohol (npr. crveno vino)
 9. poremećaji raspoloženja – depresija i tjeskoba
 10. menstrualni ciklus – hormonalne promjene mogu biti provocirajući čimbenici za migrenu
 11. tjelesna aktivnost – nedostatak tjelesne aktivnosti ili pretjerana tjelesna aktivnost
 12. trauma glave i vrata 
 13. okolišni faktori – promjene vremenskih uvjeta (promjene tlaka zraka), jako svjetlo, sunčeva svjetlost, buka

Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje. 

Jedan od načina sprječavanja migrene je i stavljanje naglaska na vođenje dnevnika glavobolje, u kojem će pacijent zabilježiti i identificirati svoje osobne rizike koji mogu potaknuti napadaj migrene.

Osoba koja pati od migrene ima narušen obiteljski i društveni život te je u stalnom strahu i neizvjesnosti od sljedećeg napada. Zdrav način života (ograničavanje stresa, pravilna prehrana, dovoljno sna), izrazito je važan za izbjegavanje uobičajenih okidača i mogućnost smanjenja broja napadaja migrene.

Migrena je vrsta glavobolje koja čini ogromno opterećenje bolešću u razvijenom svijetu, a okidači koji mogu izazvati migrenski napadaj individualni su za svakog pojedinog pacijenta. Shodno tome je izrazito važna edukacija građana o migreni, prevencija, dijagnostika, liječenje i u konačnici poboljšanje kvalitete života. Pravodobna identifikacija okidača omogućuje provođenje mjera uspješnog izbjegavanja i promjenu čimbenika rizika kada god je to moguće.

U nedjelju, 27. ožujka 2022., na Trgu Petra Preradovića Udruga Migrena Hrvatska organizira događanje (od 10:30 do 13:30) tijekom kojeg će se građani moći informirati o migreni, prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života. U sklopu savjetovališta od 11:00 do 13:00 oboljelima će za razgovor i savjetovanje na raspolaganju biti tim stručnjaka s raznih područja (liječnik opće prakse, neurolog, kineziolog i nutricionist). Građani će informacije dobiti i od predstavnica Udruge Migrena Hrvatska kako bi osvijestili kako pomoći oboljelim članovima obitelji i biti im što kvalitetnija podrška.

Žene imaju i specifične rizike za moždani udar! Izdvojili smo 4 najvažnija

Tekst: NZJZ Dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo