Zdravlje

Zdravlje

18 stvari koje će vam liječnik prešutjeti o vašim bolovima, a trebali biste ih znati

Shutterstock

Naučite što liječnici stvarno misle o vašim bolovima kad ih posjetite i kako sami možete bolje upravljati svojim simptomima.

1. Prepisat ću vam lijek za ublažavanje boli

Liječnik koji doista želi pomoći trebao bi istražiti što uzrokuje bolove – je li to nedostatak aktivnosti, pojačan stes, loš madrac ili možda artritis.

Bolno rame može biti simptom ozbiljnih bolesti. Liječite na vrijeme!

2. Ledeni ili topli oblozi?

Ledeni oblog koristite kad je u pitanju akutna bol jer će usporiti protok krvi i ublažiti oteklinu na bolnom mjestu. Topli oblozi opuštaju ukočene mišiće i zglobove te vam pomožu da postanete pokretniji.

Kada nam pomaže hladan, a kada topli oblog?

3. Bolovi u vratu, leđima i ramenima uglavnom nemaju veze s promjenama u nalazu MRI

Istraživanja su pokazala da će nalazi MRI pretrage u 90 posto slučajeva pokazati neku abnormalnost čak i ako bol uopće nije prisutna.

4. Razmislite još jednom prije nego zatražite recept

Novija istraživanja pokazala su da uzimanje opioda za kroničnu bol može izazvati promjene na mozgu. Naime, ovi lijekovi na duge staze negativno djeluju na sposobnost da osjetimo užitak, a to vodi u želju za većim dozama lijekova. Nekoliko istraživanja pokazalo je da dugotrajno uzimanje lijekova može pojačati neugodne simptome u leđima i vratu.

Oblozi od svježeg lišća – ublažite bol i upale pomoću kelja, kupusa, trputca…

5. Osjećate podnošljivu bol? Zaigrajte igru koja traži razmišljanje!

Kad zaposlite mozak lakše ćete podnijeti bol jer ćete biti usredotočeni na zadatke pred sobom. Sličan učinak ima gledanje omiljenje televizijske serije ili filma.

Simptomi osteoartritisa često zanemareni jer je “normalno” da starije nešto boli

6. Prije nego zatražite pomoć zbog bolova u leđima, zapamtite ovo!

Koliko god se to u ovom trenutku činilo nemogućim, ali bolovi bi se mogli povući sami od sebe. Otprilike 90 posto bolova u donjem dijelu leđa spontano se povuku nakon približno 12 tjedana, bez ikakve liječničke intervencije.

Sjedilački život poguban je za osteoartritis

7. Muči li vas kronična bol, razmislite o drugačijoj prehrani

Izbacite iz prehrane mliječne proizvode na nekoliko tjedana i zatim ih postupno ponovo uvedite. Tako ćete ustanoviti je li konzumacija ovih namirnica povezana s bolovima koje osjećate. Napravite isto s bijelim i crvenim mesom, školjkama, agrumima, kikirikijem, kofeinom i alkoholom. Namirnice izbacujte i uvodite jednu po jednu. Ukoliko se bol pogorša nakon što ste ponovo uveli neku namirnicu, to bi mogao biti dobar znak kako riješiti problem.

8. Ako sam specijaliziran za prepisivanje lijekova, injekcije i operativne zahvate, to ću vam vjerojatno i preporučiti

Pritom vjerojatno kao pacijent nećete razmišljati o tome da postoje brojne druge metode za ublažavanje boli, poput masaže, kiropraktike, akupunkture, bihevioralne terapije…

Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova

9. Razmislite dvaput o operaciji u području leđa i kralježnice

Istraživanja su pokazala da je svega 60 posto pacijenata nakon operativnog zahvata bilo vrlo ili u potpunosti zadovoljno s rezultatima operacije.

Kako se liječi hernija diska slabinske kralježnice?

10. Bolovi su i u glavi

Možda biste mogli razmisliti o metodama poput psihoterapije, kognitivne bihevioralne terapije, meditacije ili čak samohipnoze.

Samohipnoza smanjuje bol i ublažava stres

11. Uz pravu tjelovježbu simptomi će postati podnošljiviji

Također, ukoliko ne spavate dovoljno ili vam je san nekvalitetan bolovi će se pogoršati.

12. Lijekovi protiv bolova uzrokuju zatvor

Kad preuzimate lijek u ljekarni zatražite nešto za omekšavanje stolice ili se poslužite nekim od kućnih propravaka za koji znate da je učinkovit.

13. Kirurzi i ortopedi često nakon operacije prepisuju manje doze lijekova protiv boli

Liječnici ovo rade jer se boje da ćete razviti ovisnost. Međutim, ukoliko prepisana doza ne pomaže i vi se mučite s jakim postoperativnim bolovima, posve je u redu da tražite jaču dozu lijeka.

14. Dijagnosticirana vam je spinalna stenoza

Ukoliko vam je dijagnosticirana spinalna stenoza, odnosno suženje spinalnog kanala, a vaš liječnik vam kaže da morate na operaciju jer ćete u protivnome ostati nepokretni – potražite drugo mišljenje! Istraživanja su pokazala da ovo nije istina, a operacija treba biti zadnja linija obrane nakon što ste iscrpili sve druge mogućnosti.

15. Pokušajte s injekcijama za sindrom karpalnog tunela

Injekcije za sindrom karpalnog tunela imaju visoki postotak uspješnosti. Pokušajte s ovom terapijom prije nego se odlučite na operativni zahvat.

Ortoped objašnjava kako se određuje način liječenja sindroma karpalnog tunela

16. Velika je vjerojatnost da ćete doživotno osjećati bol

Osobito ukoliko vas muče bolovi u leđima ili koljenima. U mnogim slučajevima liječnici smatraju liječenje uspješnim ukoliko su bol umanjili za 50 posto i pomogli pacijentu da lakše funkcionira.

Video: Vježbama olakšajte bol u donjem dijelu leđa

17. Injekcije steroida popularan su oblik liječenja boli u leđima

Protivnici ove metode naglašavaju da još uvijek ne znamo je li na duge staze veća dobrobit ili eventualna šteta zbog upotrebe steroida. Osobito se misli na bolove u leđima koji se ne spuštaju u noge.

Trikovi za rješavanje boli u leđima

18. Izađite iz kreveta!

Za svaki dan koji provedete u krevetu gubite od 1 do 3 posto mišićne snage, a zatim počinjete osjećati ukočenost do koje dolazi samo zato što se ne krećete. Bolova ćete se prije i lakše riješiti ostanete li aktivni.

Bol u leđima je nasljedna?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo