Zdravlje

Zdravlje

3 vrste raka sve češće kod muškaraca

Stručnjaci upozoravaju kako će se brojevi slučajeva raka prostate, debelog crijeva i melanoma znatno povećati u sljedećih 15 godina. Znate li kako se možete od njih zaštititi i smanjiti svoj rizik?

Najnoviji podaci britanskih istraživača ukazuju na trend porasta slučajeva raka kod muškaraca, koji neće stati ili se promijeniti, a među najraširenijim vrstama u sljedećih 15 godina spominju se rak prostate, crijeva te melanom.

Cancer Research UK ističe kako je glavni razlog projekcija porasta slučajeva broja raka taj što ljudi općenito žive duže nego što su živjeli do sada, a nažalost, duži životni vijek ne prati i dobro zdravlje. Naime, očekivana životna dob se znatno produžila od 1990-tih godina, no posljednje godine života obično su karakterizirane mnogim kroničnim bolestima poput dijabetesa, artritisa i Alzheimerove bolesti.

Rak prostate

Rak prostate je najčešća vrsta raka u Europi, a tijekom života, od raka prostate oboli svaki šesti muškarac. “Manji dio muškaraca koji imaju stanice raka u svojoj prostati oboli od manifesne bolesti. Samo deset posto njih umrijet će od posljedica te bolesti, što znači da je danas postotak izlječenja jako velik. Rano otkrivanje donosi gotovo stopostotno izlječenje”, tvrdi dr. Neven Kapun, specijalist urologije.

Ova vrsta raka najčešće nema simptome, nego se razvija tijekom godina. Jednom kada se simptomi jave, tada je kasno jer se bolest proširila. Simptomi uključuju pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede, savjetuju stručnjaci.

Ako želite smanjiti svoj rizik od raka prostate, slijedite ove savjete:

 • smanjite unos mesa, pogotovo prženog
 • smanjite unos hrane koja je bogata mastima
 • povećajte unos likopena, antioksidansa koji se nalazi u voću i povrću kao što su rajčice, ružičasti grejp ili lubenica
 • pijte zeleni čaj: kod muškaraca koji boluju od raka prostate, a koji su ispijali veće količine zelenog čaja, došlo je do značajnog smanjenja količine biomarkera koji dijagnosticiraju i procjenjuju napredovanje te zloćudne bolesti, pokazalo je to nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research
 • pazite na težinu jer su pretili muškarci skloniji raku prostate

Kolorektalni rak

Podjednako se javlja u osoba oba spola, a većina oboljelih starija je od 65 godina. Rizik od obolijevanja počinje rasti nakon 40. godine, a 90 posto svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50. godina života.

Rak debelog crijeva nastaje u donjem dijelu probavnog sustava, a može se javiti u dijelu debelog crijeva koji se nalazi uz tanko crijevo, u glavnom dijelu debelog crijeva ili u donjem dijelu debelog crijeva koji vodi do analnog otvora. U početnoj fazi nastanka nema simptoma. Na rak debelog crijeva također treba posumnjati i kada se javi neobjašnjiv i neplaniran gubitak tjelesne težine uz gubitak apetita. Ukoliko je sijelo raka u desnoj stani debelog crijeva tada su najčešći simptomi anemija zbog nevidljivog gubitka krvi stolicom.

Ako želite smanjiti svoj rizik od raka debelog crijeva, slijedite ove savjete:

 • prestanite pušiti i manje konzumirajte alkoholna pića
 • pravilno se hranite
 • izbacite hranu puno masti i kolesterola
 • povećajte unos vlakana
 • vježbajte redovito

Melanom

U posljednje vrijeme u svijetu se bilježi porast pojavnosti melanoma. Uzrok za to nije do kraja utvrđen, ali stručnjaci se slažu da je sigurno jedan od uzroka izlaganje suncu koje ima veću količinu ultraljubičastog zračenja što može potaknuti mutacije i dovesti do razvoja melanoma pogotovu ako za to još postoje i nasljedne predispozicije. Klinička slika.

Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeća pigmentirana koža počinje mijenjati boju (pojavljivanjem nijansi plave, bijele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilni rubovi), površinu, konzistenciju, ako se počinje odizati, svrbjeti, boljeti, krvariti i sl.

Osobe svijetle puti, plavih ili zelenih očiju te crvene ili plave kose sklonije su razvijanju melanoma u odnosu na ostatak populacije, baš kao i osobe koje žive u sunčanim predjelima ili provode puno vremena na otvorenom.

Ako želite smanjiti svoj rizik od melanoma, slijedite ove savjete:

 • ograničite izlaganje sunčevoj svjetlosti, pogotovo u ljetnim mjesecima između 11 i 17 sati
 • uvijek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na dijelove tijela koji su izloženi suncu (ne zaboravite na vrat, dekolte, ruke i noge)
 • nemojte koristiti solarij
 • provodite samopregled kože jednom mjesečno Kako napraviti samopregled kože?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo