Zdravlje

Zdravlje

4 kožne bolesti koje ukazuju na druge zdravstvene probleme

Imate upaljenu ili iziritiranu kožu? Svrbi vas? Ništa od toga nije nimalo zabavno, posebice ako znate da određena stanja u zdravlju kože mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme.

Stanje u kojem se nalazi vaša koža povezano je s onim što se događa unutar vašega organizma. Povezanost između kožne bolesti i neke druge potencijalne pacijenti ne bi trebali isključiti. Pogledajte kako četiri kožne bolesti mogu značiti mnogo više od sebe samih.

1. Ekcem

Ekcem je najčešći oblik dermatitisa koji je karakteriziran kronično upaljenom kožom, svrbežom ili mjehurićima na koži. Ekcem može upućivati na insomniju, odnosno nesanicu. A pacijenti koji boluju od te bolesti imaju veću mogućnost dovesti se do traumatičnih iskustava kao što su automobilske nesreće i sl. Isto tako, ekcem se najčešće tretira steroidima koji mogu dovesti do pogoršanja zdravlja vaših kostiju.

2. Psorijaza

Psorijaza je autoimuna bolest koja je često popraćena – artritisom. Ono što je dobro jest da se u posljednje vrijeme psorijaza tretira lijekovima koji povoljno djeluju i na artritis. Isto tako, psorijaza je povezana i sa zdravljem kardiovaskularnoga sustava.

4 ozbiljna zdravstvena problema povezana sa psorijazom!

Vaša vam koža može puno toga reći o zdravlju – slušajte ju!

3. Hipostatski dermatitis

Ova vrsta dermatitisa može ukazivati na – dijabetes. Dijabetes je uvelike povezan s raznim kožnim oboljenjima, jakim svrabom, sporim zarastanjem rana i ožiljaka i sl.

4. Vitiligo

Osobama koje pate od ove autoimune bolesti simptomi se itekako mogu povećati ako su konstantno i svakodnevno izloženi stresu. Stres sigurno ne uzrokuje ovu bolest, ali svakako može biti okidač. Međutim, jedna dobra vijest osobama s vitiligom: manja je mogućnost za ravijanje melanoma.

Obrve vam se stanjuju i uočavate da koža tamni? Pogledajte što to može značiti!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo