Zdravlje

Zdravlje

5 jednostavnih stvari kojima možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa

Shutterstock

Stručnjaci savjetuju kako možete zaštiti svoje zdravlje.

Procjene kažu da više od pola milijuna ljudi u Hrvatskoj boluje od dijabetesa, a stopa smrtnosti od ove bolesti je među najvišima u Europi.

“1 od 5 osoba niti ne zna da ima dijabetes“, stoji na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Prema podacima CroDiab registra u 2020. godini u Hrvatskoj je registrirano 310.212 osoba s dijabetesom. No s obzirom na to da do dijagnoze dijabetesa tipa 2 bolesti, koji je ujedno i najčešći tip, obično u prosjeku prođe i do sedam godina, a procjenjuje se da oko 40 posto svih slučajeva nije dijagnosticirano te da je ukupan broj osoba s dijabetesom u Hrvatskoj veći od 530.000. U slučaju neliječenja ili neadekvatnog liječenja razvijaju se ozbiljne i potencijalno smrtonosne komplikacije. 

Dijabetes je kronična bolest i doživotno se mora kontrolirati: uzimanjem različitih vrsta tableta, uzimanjem inzulina ili drugih injektibilnih terapija, redovitom tjelesnom aktivnosti, praćenjem razine šećera u krvi i zdravom prehranom.

Maddison Saalinger, nutricionist sa instituta Diabetes Research Institute pojašnjava: “Balans je uvije važan a u ovom slučaju može smanjiti rizik od komplikacija koje nastaju dijabetesom,to uključuje zdrav stil života i tjelovježbu. Ništa ne mora biti puno restrikcija, ali u pitanju je rutina koja se lako provodi. Posebno je važno za one koji imaju dijabetes da budu aktivni, ne samo da snize razinu šećera u krvi već da razviju zdrave navike u kojima se može uživati”.  Dijabetes tip 2 se može prevenirati ili odgoditi uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost. 

1. Odaberite zdrave namirnice 

Saalinger naglašava kako je hrana gorivo za tijelo i ima jak utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje. Iako je potrebno malo truda kako biste jeli zdravo, to nikako ne mora biti dosadno niti znači da se morate odreći omiljenih namirnica. Napravite listu omiljenih namirnica i razmislite kako oko njih kreirati jela uz dodatak zdravih namirnica. Više salate, proteina i manje šećera je uvijek dobar odabir. 

Četiri najučinkovitija načina kako smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva

2. Redovna tjelesna aktivnost 

Studije pokazuju da promjene životnog stila koje uključuju redovitu tjelesnu aktivnost te promjene prehrambenih navika dovode do smanjenja tjelesne težine te mogu pridonijeti smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.  Sallinger dodaje kako se to odnosi na 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u tjednu ili 75 minuta intenzivnog vježbanja. Tjelesna aktivnost je uvijek važan dio cjelokupnog zdravlja, a posebno je važna kod onih koji već imaju dijabetes jer se radi o odličnom alatu za kontrolu šećera u krvi. 

Ne morate provoditi sate na traci za trčanje već možete svakog dana 30 minuta šetati ili plesati. Važno je samo da se krećete. 

3. Naučite koje namirnice jače utječu na šećer u krvi 

“Postoje namirnice koje će više utjecati na porast šećera u krvi, a tu su uključeni napici sa šećerom, bijeli kruh, tjestenina, riža, zaslađeni jogurt...” navodi Saalinger. Radije odaberite namirnice koje sadrže vlakna kako biste imali bolju kontrolu nad glukozom. 

4 namirnice koje mozak voli i koje neurolog uvijek savjetuje pacijentima

4. Ne odustajte od zdravih navika

Prema riječima nutricionista upravo su one važan korak prevencije, a cilj je pronaći nešto što djeluje i oko toga stvarati navike koje ćete dodati rutini. Svi imamo moć spriječiti razvoj ili prevenirati ovu bolest i nitko to ne mora činiti sam, a rad s nutricionistom je prilika da vam stručnjak savjetima olakša cijeli proces. 

5. Informacije prikupljajte iz provjerenih izvora 

Cilj je i instituta za Istraživanje dijabetesa (DRI) pronaći lijek za dijabetes što prije, ali do tad postoje brojne udruge i portali putem kojih stručnjaci pružaju provjerene informacije koje je pametno slijediti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo