Zdravlje

Zdravlje

5 pitanja koja ste postavili psihijatrima

Shutterstock

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o psihološkim problemima.

Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Otac alkoholičar i treba pomoć

Vaše pitanje: Poštovani, moj otac je alkoholičar. Kao mala vidjela sam svašta, davljenje mame, razbijanje po kući, svađu, tuču, razbijanje vrata i sl. Mama je jednom zvala policiju dok je on bio pijan i agresivan, a nismo puno postigli, prenoćio je u pritvoru i idući dan je došao doma, a dobio je kaznu u iznosu od 2000 kn. Slabijeg smo imovinskog stanja pa je mama odustala od policije jer nema nikakve koristi. Doktorica govori da tu ne može ništa napraviti, osim dati uputnicu, ali nam ništa ne objašnjava sto ni kako s tim. On je bio u ratu i svi mu pripisuju PTSP (daleko je od toga) i zanemaruju sto uništava nas i samog sebe. Pio je i prije rata. Završio je na odjelu za psihijatriju kada se usred mjesta srušio nakon što je popio čitavu bocu Ballantinesa. Nakon toga se primirio na neko vrijeme, ali sada je opet agresivan, želi se tući, razbija po kući, skače po krovu kuće (doslovno), optužuje mamu da ima ljubavnika i susjedu je prijetio jer misli da je on ljubavnik, a često i padne i dođe kući sav krvav. Što mi tu možemo učiniti da ga se prisilno smjesti na liječenje ili je zaista potrebno da se prvo dogodi neko veće zlo? Molim Vas za pomoć, mama je pokušala svašta, ali nije imalo utjecaja, a doktorica praktički odbija pružiti nam ikakvu pomoć.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Opsesivne misli i ruminacije

Vaše pitanje: Imam problema sa opsesivnim mislima, one nisu toliko jake ali svejedno. Ponekad u trenucima sreće sa osobama koje mi znače (kada nešto postignemo ili tako nešto) počnem zamišljati kako se toj osobi nešto događa (pogazi ju auto, udari ju vlak) ponekad mi se zna dogoditi da ja zamišljam kako tu osobu ubijam (iako u stvarnom životu nikad ne bih). To me dosta plaši i bojim se da ne postanem psihopat zbog tog razmišljanja da ću nekoga ubiti. 

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Vaš se partner mora liječiti i socijalno rehabilitirati

Vaše pitanje: Poštovani, 8 godina se vrtim u krug sa jednom osobom, prekidamo i mirimo. On pati od depresije koja dolazi u “valovima”, bude dobro i tada je sve super, onda se zatvara u sebe, ne komunicira sa nikim, samo se zakopa u posao. Svaki put kada se to desi, prekida sa mnom, priča kako nije fer ni prema meni, ni njemu da budemo zajedno jer mene čini tužnom kada me odbacuje, a onda ga ubija grižnja savjesti što mi to radi pa opet pada u depresiju, i tako u krug. Pokušala sam na sve načine doprijeti do njega kad je takav, ali ponekad što god da probam, njegov je odgovor “žao mi je”. Tada prođe i po nekoliko mjeseci da nismo u kontaktu, pa opet sve ispočetka. Išao je na psihoterapije, pio antidepresive, grupne terapije, akupunkturu i probao je sa meditacijom, ništa nije dalo rezultata i mislim da je odustao od profesionalne pomoći, sprema se preseliti bliže meni jer živimo daleko i želi probati opet, korak po korak. Voljela bi da to uspije ali mi je još važnije znati kako da mu pristupim i pomognem. Inače dolazi iz velike obitelji (ima 3 brata), živjeli su skromno u opasnoj četvrti dok djeca nisu porasla pa se i majka zaposlila, bio je problematičan tinjeđer i jako se razočarao kada mu je prva veza pukla, tada je imao 18, i nije se vezao nakon toga. Ima 32 god.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Ovisnost i trudnoća

Vaše pitanje: Imam 34 godine i majka sam curice od 8 godina, već 5 godina sam na suboxonu od 8 mg, helexu od 1mg 3×1 i normabel od 10mg2×1 tbl na dan, liječena sam ovisnica i ponovno sam se vratila na ovo što sam napisala. Planiram imati još jedno dijete, možda sam čak i zatrudnila prije 4 dana, još je rano da znam, a suprug ne zna za moje stanje koje krijem godinama jer on je bivši alkoholičar koji me doveo u to stanje da se vratim na nešto za smirenje. On ne pije već 2 godine i sve nam ide super i ja jako želim dijete ali se bojim posljedica, a ako mu kažem uzeo bi mi curicu i tražio rastavu braka iako me on godinama maltretirao ali ne tolerira sada to, zato vas molim za pomoć sto napraviti i kako da se skinem a da on to ne sazna i smijem li zatrudnjeti ako uzimam svu tu terapiju? Da li će me prebaciti na metadon pa smanjivati, može li se sto dogoditi plodu kod začeća? Jako sam nesretna jer toliko želim još jedno dijete a toliko me strah za to dijete samo da bude živo i zdravo, recite mi molim vas mogu li zatrudnjeti i sto da napravim dalje? Imamo odnose a ja se bojim još uvijek trudnoće, sve iz tog razloga moje terapije, da li da odem kod psihijatra i kažem mu da želim dijete pa da me on prebaci na metadon ili nešto drugo?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Nagomilani problemi u vezi odnosa prema sebi i prema svijetu

Vaše pitanje: Neznam odakle bi počeo… Imam 20 godina i život mi je pakao u svakom mogućem smislu, ne mogu opisati koliko se sam sebi gadim više se ne mogu pogledati u zrcalo od gađenja, osim što sam užasno ružan, sramežljiv i bez samopouzdanja, moj glavni problem je što nemam nikakvog socijalnog kontakta sa drugim ljudima, nekad prođu dani i dani da sa nikim ne progovorim ni jednu jedinu riječ, nikad nisam imao nijednog prijatelja, curu, pa čak ni poznanike, od početka osnovne škole pa negdje do 15 godine doživljavao sam neopisivo maltretiranje i ponižavanje od svojih vršnjaka, koje je ostavilo psihičke posljedice na mene koje su još dan danas prisutne, i to je bio razlog zašto nisam završio školu jer da se to nastavilo mislim da bi završio na psihijatriji, od tada stvari ne samo da se nisu popravile nego su svakim danom sve gore – patnja i bol koju osjećam veći su od kugle zemaljske, već godinama imam vizije kako ču umrijeti kao pale sam na svijetu bez ikoga pored sebe. Sve mi se više čini da će se to i dogoditi, samo na jedan dan u životu bi želio saznati što je to ljubav i sreća ali nikako da se to dogodi i zato vas molim neki savjet jer ne bi htio umrijeti kao pas kojem će samo svećenik doči na sprovod!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo