5 znakova koji vam govore da nešto nije u redu s vašim želucem - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 znakova koji vam govore da nešto nije u redu s vašim želucem

Ne moraju samo bolovi u trbuhu pokazivati da nešto nije u redu s vašim želucem. Pogledajte koje znakove svoga tijela nipošto ne biste trebali ignorirati jer vam vjerojatno govore da je vrijeme za odlazak liječniku.

1. Imate izraslinu u svome grlu

Kada vam otežano gutate i to stanje traje izvjesno vrijeme, bilo bi dobro da se javite svome liječniku. Nekada čak pijenje vode može biti bolno. Ako vam, k tome, život otežava učestalo i neprestano kašljanje, štucanje ili osjećaj sitosti nakon svega nekoliko zalogaja hrane, javite se liječniku.

2. Imate česte vjetrove

Vjetrovi su normalna i uglavnom su shvaćeni kao normalna pojava. Naime, prosječna i zdrava osoba dnevno ispusti oko 2 l vjetrova. Međutim, kada ste naduti imate potrebu za njima tijekom cijeloga dana i kada dođe do neobjašnjivoga i iznenadnoga gubitka kilograma, može biti znak da vam je želudac zaražen raznim bakterijama zbog čega biste trebali potražiti pomoć stručnjaka.

3. Hlače su vam odjednom premale ili prevelike

Ako hlače ne možete zakopčati, a to se dogodilo odjednom, to može biti zbog prejedanja ili gutanja previše zraka, ali ako se pojavi iznenada, a nadutost ne prolazi tako brzo, svakako se javite liječniku. Iako ih ne uzrokuju iste stvari, jednako vrijedi i za slučaj kada su vam hlače odjednom prevelike. To može upućivati na celijakiju i slične bolesti u kojima vaš organizam nije u mogućnosti probaviti određene nutrijente.

4. Stolica vam je crna

Sigurno će se svima upaliti znak za uzbunu ako u svojoj stolici vide tragove krvi. Međutim, krv može uzrokovati i to da vaša stolica bude crna. Stoga, ako znate da niste jeli neku hranu koja će vašu stolicu obojati u crno, svakako poslušajte znakove koje vam tijelo šalje i posjetite liječnika.

5. Niska vam je razina željeza

Željezo pomaže crvenim krvnim stanicama da ravnomjerno raspodijele kisik na cijelo tijelo. Kada vam manjka željeza u organizmu, brže ćete se umarati, imat ćete glavobolje, gubit ćete kosu i općenito ćete osjećati malaksalost. Osim toga, manjak željeza može ukazivati na različite probleme povezane s probavnim sustavom. Iako nije nužan znak za uzbunu, svakako obratite pozornost i na ovaj detalj.

Zašto želudac katkada ima svoju posebnu logiku?!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo