6 najčešćih razloga krvavih očiju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

6 najčešćih razloga krvavih očiju

Ako vam crvenilo očiju, odnosno krvave oči ne prolaze, trebali biste znati uzrok kako biste pravovremeno mogli djelovati i spriječiti daljnje komplikacije.

Često se crvenilo očiju može pojaviti nakon šamponiranja i tada je to uglavnom bezopasno i bezbolno. Međutim, ako crvenilo u očima ne prolazi i ako vas, k tome, oči bole ili osjećate pečenje, svakako biste se trebali javiti oftamologu. Pogledajte koji su mogući uzroci krvavih očiju.

1. Konjunktivitis

Konjunktivitis je pojava svakako jedna od najčešćih očnih problema. Riječ je o upali ili infekciji ovojnice koja prekriva bjeloočnicu. Često je uzrokovana alergijama, bakterijama ili virusima, a često se potpuno bezopasno i bezbolno rješava terapijom kortikosteroidima

2. Umjetne suze

Često korištenje tzv. umjetnih suza kojima se nastoji smanjiti suhoća oka također mogu uzrokovati neugodnu pojavu crvenih, odnosno krvavih očiju. A ukoliko ih koristite kako biste eventualno smanjili već postojeću pojavu crvenih očiju, one mogu samo pogoršati stvar. Najbolje je prije upotrebe posavjetovati se s oftamologom.

3. Suhoća očiju

Kronično suhe oči i smanjena proizvodnja suza može dovesti do pretjeranoga nadraživanja očiju, a time i neugodnoga crvenila. Naime, do toga dolazi jer suhe oči proširuju krvne žilice zbog čega očna površina postaje upaljena.

4. Kontaktne leće

Oni koji nose kontaktne leće, znaju koliko muke one mogu zadavati. Obično je preporučeno vrijeme nošenja dnevno do 10 sati, ali katkada se to pravilo prekrši. Nakon nekoga vremena zbog toga se može javiti crvenilo u očima koje se uglavnom učinkovito rješava pomoću kapi predviđenih za osobe koje nose kontaktne leće.

Ako, pak, crvenilo ne prestane, moguće je da su se oči, zbog nehigijene, inficirale. U tom slučaju obvezno se javite oftamologu.

5. Subkonjunktivalno krvarenje

Ovo stanje može biti uzrokovano povraćanjem, naprezanjem, kihanjem, kašljanjem, traumom, ali i bolestima poput dijabetesa. Naime, događa se kada žilice na bjeloočnici popucaju. Ovo stanje je obično bezopasno i najčešće se liječi kapima za oči koje umanjuju krvarenje.

6. Uveitis

Riječ je o upali očne uvee koja izaziva bol, zamagljen vid, bol i osjetljivost na svjetlost. Ovi se simptomi mogu pojaviti odjednom, a zatim se pogoršavati jako brzo. Ako je riječ o uveitisu, potrebno je reagirati odmah jer u protivnom može doći do raznih komplikacija kao što je glaukom i sl.

Prirodni oblozi smiruju nadraženost i upale očiju!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo