Zdravlje

Zdravlje

7 iznenađujućih znakova koji otkrivaju da ste bolesni

Naše je tijelo savršeni stroj! Nismo ni svjesni koliko se tisuća procesa istovremeno odvija u njemu i što sve “ulazi” u njegovo funkcioniranje. No, ako nešto pođe po zlu, mogu se javiti problemi i tegobe na neočekivanim mjestima. Donosimo sedam iznenađujućih znakova koji upućuju na skrivene zdravstvene probleme.

1. Kvržice ispod kože

Čvrste kvržice ili nodule ispod kože mogu biti prvi znak razvoja reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Dermatology. Ove kvržice čini tkivo koje može narasti do veličine oraha i obično se pojavljuje blizu zglobova: poglavito u rukama i laktovima.

2. Bijele udubine na noktima

Ako su ljepotu vaših noktiju narušile sićušne bijele udubine, koje podsjećaju na površinu leda koja je sastrugana, one bi mogle biti znak psorijaze – kronične kožne bolesti. Iznenaujuće, ovakvi simptomi na noktima se javljaju između 80 i 90 posto pacijenata sa psorijazom, tvrde znanstvenici koji su svoje otkriće objavili u časopisu Dermatology Research and Practice. Štoviše, mnogima će se prvo pojaviti ovi simptomi na noktima, a tek onda problemi s kožom.

3. Štucavica koja ne prestaje

Ako ne možete prestati štucati 48 sati ili duže, moguće je da je riječ o raku pluća ili jednjaka, utvrdili su kineski istraživači, no također bi to mogao biti znak moždanog udara. Središnji živčani sustav odgovoran je za štucanje, a određene vrste raka ili problemi s mozgom mogu utjecati na taj sustav.

Kako preživjeti moždani udar?

4. Hladno vam je?

Ako ste neprestano zimogrozni i svako malo se naježite, neovisno o godišnjem dobu, provjerite rad svoje štitnjače. Česti osjećaj hladnoće može biti znak smanjenog rada ove žlijezde, tvrde istraživači Sveučilišta Južnog Illinoisa.

5. Žudite za kockicama leda

Želja za ledom u piću sasvim je razumljiva za vrijeme vrućih dana, no ako imate neodoljivu želju za ledom, to bi mogao biti znak nedostatka željeza u organizmu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Medicine. Jednako tako, možda je posrijedi pika poremećaj, tj. želja za jedenjem nejestivih stvari. Više o ovom poremećaju pročitajte u članku Zemlja, pijesak ili kosa na tanjuru?! Znate li što je pika poremećaj?

6. Želite krasti

Znate li koji su simptomi nedostatka željeza?

Novoprobuđena želja za krađom (obično sitnica poput paketića žvaka ili komada šminke) može biti znak ranog nastupa određenog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Neurology. Naime, ovaj oblik senilnosti utječe na područje mozga koje pomaže prepoznati društvene norme, stoga se javlja naglo oglušavanje na zakon i pravila.

7. Prošaran jezik

Ako su se na vašem jeziku pojavile bijele mrlje koje sliče oblicima zemlji s geografske karte, moguće je posrijedi celijakija – autoimuni poremećaj zbog kojeg tijelo samo sebe napada ako konzumirate gluten. Ako također imate proljev, povraćate, umorni ste ili naglo gubite na težini, nemojte zanemariti ove simptome, upozoravaju talijanski stručnjaci.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo