Aerosolni raspršivači najodgovorniji za ozljede oka mališana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Aerosolni raspršivači najodgovorniji za ozljede oka mališana

Aerosolni raspršivači odgovorni su za stotine ozljeda oka svake godine, a najčešće su u pitanju djeca, tvrde američki istraživači.

Aerosolni raspršivači mogu eksplodirati ako se probuše ili izlože statičkom elektricitetu, iskrama ili vatri.

Oni svoje rezultate temelje na pacijentima koji su potražili pomoć na hitnoj te smatraju kako je stvarni broj pogođenih mališana, ali i odraslih, znatno veći u stvarnosti.

Gotovo svi proizvodi koje imamo u kućanstvu predstavljaju opasnu metu za najmlađe: od namještaja, pribora za jelo, do proizvoda za čišćenje ili uljepšavanje. Istraživači Sveučilišta Brown koncentrirali su se na opasnosti koje sa sobom donose aerosolni raspršivači tako što su analizirali podatke iz stotinu hitnih odjela na koje su primljeni pacijenti zbog ozljeda oka.

Ustanovili su kako su djeca do četvrte godine starosti najčešće “žrtve” (2830 posjeta hitnoj). Kada se najmlađima dodaju djeca i osobe do 18 godina koje su svoje oko ozlijedile aerosolnim raspršivačem, dobije se količina koje predstavlja više od polovice analiziranih ispitanika koji su ovako ozlijedili svoje oko.

U pravilu, mališani su sami sebe pošpricali sprejem u oči, iako je u nekim slučajevima bilo riječ o bocama koje su same eksplodirale. Popis opasnih sprejeva predvode boja u spreju, lak za kosu, proizvodi za čišćenje doma i insekticidi.

Ozljede oka uključivale su izraženu iritaciju, ranice i modrice na sljepoočnici te opekline od kemikalija. Istraživači su u vrlo malo slučajeva zamijetili ozljedu oka zbog “suzavca”, no poražavajuće je što je od tih nekoliko ozlijeđenih uvijek bilo riječ o djetetu.

Aerosolne raspršivače (dezodorane, lak za kosu…) držite podalje od djece, na povišenom mjestu, najbolje u visokom ormariću.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo