Ako tražite ljubav, pokušajte na internetu! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako tražite ljubav, pokušajte na internetu!

Parovi koji su se upoznali na internetu nešto su sretniji u braku i imaju veće izglede tako i ostati, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Dani kada smo se sramili tražiti ljubav preko interneta daleko su iza nas. Upoznavanje u sigurnosti i udobnosti vaša četiri zida više nije tabu tema, a najnovije američko istraživanje ga čak  preporučuje. Naime, stručnjaci Sveučilišta u Chicagu su ustanovili kako su parovi koji su se upoznali putem interneta nešto sretniji i duže ostaju u braku nego oni parovi koji su svoju vezu započeli na “klasičan” način.

Analizirali su odgovore preko 19.000 osoba iz SAD-a koji su stupili u brak između 2005. i 2012. godine. Zbog toga što je donja granica stupanja u brak bila prilično recentna, stopa razvoda bila je niska (pet posto), baš kao i razdvojenosti (2,5 posto).

Istraživači su ustanovili kako se više od jedne trećine parova upoznalo baš preko interneta. Točnije, od tog broja 45 posto se upoznalo putem portala za upoznavanje, a 21 posto preko Facebooka ili slične društvene mreže. S druge strane, osobe koje su se upoznale offline svoju su bolju polovicu prvi put srele na poslu (22 posto), posredovanjem prijatelja (19 posto) ili na fakultetu (11 posto). Također, ova je populacija u pravilu bila ili znatno starija ili znatno mlađa od ostatka ispitanika koji su se upoznali u virtualnom svijetu.

I <3 U

Od ispitanika koji su svoju bolju polovicu pronašli preko interneta, njih 7,6 posto se razvelo, usporedno s 5,9 posto onih koji su se upoznali u “stvarnom svijetu”. Jednako tako, online parovi su bili sretniji u braku u odnosu na druge ispitanike.

Iako su istraživači svjesni kako je razlika malena, nadaju se kako će ovi rezultati pružiti utjehu onima koji se boje upoznavanja na internetu.

“Nadam se da će ovo istraživanje ohrabriti druge i da će se oni neće osjećati čudno ako nemaju vremena i ako se okrenu online upoznavanju drugih. To je novi okoliš i novi svijet i ne bismo ga se trebali bojati”, zaključio je John Cacioppo, voditelj istraživanja.

Želimo čuti vaš glas: imate li profil na nekon portalu za online upoznavanje?

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo