Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči artritis, ove napitke i namirnice je najbolje izbjegavati

Shutterstock

Artritis je stanje koje označava kroničnu upalu u zglobovima, a može uzrokovati jaku bol.

Osteoartritis je stanje koje se najčešće javlja, nije upalno, a dijagnosticira se kod oko 40 posto muškaraca i 47 posto žena u nekom razdoblju života. Reumatoidni artritis je upalno stanje koje se smatra autoimunom bolesti. Znanstvenici kažu kako promjene u prehrani mogu pomoći kod ublažavanja simptoma ali i poboljšati kvalitetu života. Stručnjaci otkrivaju koje biste namirnice i napitke trebali izbjegavati ako imate artritis.

Dodani šećeri 

Unos šećera morate ograničiti i ako ste potpuno zdravi, ali posebno ako imate artritis. Dodani šećeri se nalaze u slatkišima, napicima, sladoledu i brojnim drugim namirnicama, pa i onima u kojima ih ne očekujete, poput umaka za salate. Studije pokazuju kako od 20 namirnica koje su ponuđene pacijentima s artritisom, upravo one koje sadrže šećere pogoršavaju simptome. Što je još gore, zaslađeni napici mogu i povećati šanse da ćete patiti od artritisa. Jedna je studija pokazala da odrasle osobe koje su redovno pile napitke sa šećerom imaju 3 puta veče šanse da će se kod njih ova bolest razviti, za razliku od onih koji ih ne piju. Neke su studije pokazale i kako napici sa šećerom povećavaju šanse od nastanka reumatoidnog artritisa. 

Procesuirano crveno meso

Neka su istraživanja povezala ovakvo meso s upalama, koje mogu pogoršati simptome artritisa. Na primjer, prehrana bogata procesuiranim meso se pokazala kao ona s visokim razinama upalnih markera, a jedna je studija pokazala kako takva prehrana može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa. Isto tako konzumacija takvih namirnica može povećati rizik od razvoja upalnog artritisa. Prehrana koja se bazira na voću i povrću se pokazala kao idealna za poboljšanje simptoma artritisa. 

Što kardiolozi jedu za zdravlje srca? Ovih se 5 namirnica uvijek nalazi u njihovoj kuhinji

Alkohol 

Alkohol može pogoršati simptome artritisa, pa bi svaka osoba koja ga ima trebala izbjegavati alkohol u širokom luku. Konzumiranje alkohola povećava rizik od pojave gihta, bolesti koja može uzrokovati artritis osobito u stopalima. Kada imate giht, mokraćna kiselina ne metabolizira se ispravno, stvarajući male kristale koji štetno djeluju na vaše zglobove i dovode do upale. Previše alkohola također prisiljava jetru da radi prekovremeno, slabi njenu funkcionalnost, a to vodi do novih upala. Pretjerana upotreba alkohola je povezana i s povećanim rizikom od razvoja osteoartritisa, iako studije još nisu pronašle direktnu poveznicu. 

Određena biljna ulja 

Budući da previše omega-6 masnih kiselina aktivira upalne kemikalije koje se oslobađaju u vašem tijelu, pokušajte postići bolji omjer omega-6 i omega-3 prebacivanjem na maslinovo ulje i dodavanjem sjemenki poput lana i bundeve u vašu prehranu. 

Sol 

Nije loša ideja smanjiti unos soli ako imate artritis, a namirnice koje sadrže puno soli mogu biti i škampu, juhe iz vrećice, pizza, određeni sirevi, procesuirano meso…
Studija provedena nad miševima je pokazala kako su simptomi artritisa gori kada im se daje više soli. Isto tako, stručnjaci su otkrili kako visok unos natrija može povećati rizik od razvoja autoimunih bolesti kao što je upalni artritis. 

Naša poznata nutricionistica otkrila 10 zdravih navika koje uvijek slijedi – evo što jede i što izbjegava

Što zaključiti? 

Ako imate artritis, zdrava prehrana i zdrav način života mogu poboljšati simptome. Istraživanja pokazuju kako biste trebali izbjegavati određene namirnice i napitke, a tu su uključeni procesuirana hrana, crveno meso, prženo meso i one koje su pune šećera. Imajte na umu da određene navike, poput tjelesnih aktivnosti, zdrave tjelesne težine i prestanak pušenja mogu puno pomoći kod olakšavanja simptoma ali i prevencije bolesti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo