Zdravlje

Zdravlje

Ako želite biti zdravi i živjeti kvalitetno, ne zaboravite jesti ove namirnice

Shutterstock

Iako postoje brojni faktori koji mogu utjecati na dugovječnost, puno je istraživanja koja pokazuju da postoji jaka poveznica između prehrane i dugovječnosti.

„Voće i povrće sadrži komponente koje snižavaju rizik od bolesti srca i moždanog udara, karcinoma i kroničnih respiratornih bolesti te dijabetesa i pretilosti, i to je razlog zašto stručnjaci stalno mole da se jede više ovakvih namirnica“, ističe Frances Largeman-Roth, nutricionist.

Voće i povrće nisu jedina hrana koju biste trebali jesti, postoji ih puno, a evo popisa namirnica koje biste već danas trebali uvrstiti u prehranu.

Mahunarke

Grašak, leća, slanutak su izvrsni izvori vlakana i biljnih proteina koji će stabilizirati šećer u krvi i zasititi vas. Pomažu i pri održavanju ravnoteže mikrobioma u organizmu. “Upravo je to prava pomoć pri sprečavanju upalnih procesa, snižavanju kolesterola i regulacije imuniteta“, pojašnjava dr. Suzanne Dixson, nutricionist. Preporučuje uključivanje barem dvije porcije ovih namirnica u tjednu.

Jaja

Dok jaja sadrže kolesterol, istraživanja pokazuju kako neće utjecati na cjelokupnu razinu kolesterola u krvi kao što to čine masnoće. Prema analizi objavljenoj u magazinu
Journal of the American College of Nutrition, osobe koje jedu često jaja imaju i 12 posto manje šanse da će im se dogoditi moždani udar od onih koji ih ne jedu.

Zeleno povrće

Zeleno povrće, poput špinata i kelja sadrže folate koji su važni za rast stanica i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Sadrže i karotene koji se ponašaju kao antioksidanti.
“Folati iz prirodnih izvora štite rad mozga kako starimo, a karoteni donose dozu antioksidanata, koji štitite DNA“, dodaje. Pazite da dozu folata uzimate iz namirnica a ne iz suplemenata.

Kupusnjače

Brokula, kelj, raštika i rotkvica su jako zdrave namirnice koje podupiru prirodnu detoksikaciju.

“Imamo prirodne enzime za detoksifikaciju u našem organizmu, a aktivnost tih enzima je jača kada je prisutna posebna supstanca koja se nalazi u kupusnjačama“, dodaje Dixon. Ovo je povrće posebno zdravo za žene jer pomaže pri održavanju zdrave razine estrogena i drže bolesti poput raka jajnika ili dojke postrani. Savjetuje da u tjednu barem u pet obroka uključite i kupusnjače.

Ovo je 9 najčešćih razloga zašto odlazimo dermatologu, a među njima i – bolesti spolovila

Maslinovo ulje 

Većina se stručnjaka slaže da je maslinovo ulje, napose djevičansko, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utječe na smanjenje upala. Ranije studije upućuju na povezanost boljega kardiovaskularnog zdravlja i veće potrošnje maslinova ulja, osobito u mediteranskim zemljama gdje je njegov unos puno veći nego u Sjedinjenim Državama, rekla je dr. Marta Guasch-Ferre, glavna autorica studije. Stručnjaci su ustanovili da je kod osoba koje su svakodnevno konzumirale više od pola žlice maslinova ulja rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti bio za 15 posto manji, a rizik od obolijevanja od koronarnih bolesti bio je manji za 21 posto. 

Masna riba

Omega 3 masne kiseline igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja mozga i srca, a pokazalo se da sprečava upale i tako bolesti krvožilnog sustava, a upravo se ona nalazi u masnoj ribi. Američka udruga za srce preporučuje da se riba jede najmanje dva puta u tjednu, posebno se to odnosi na masne ribe poput lososa, tune, sardina… Osim što će čuvati zdravlje srca, pazi i na vaše pamćenje ali i sprečava depresiju.

Fermentirana hrana 

Prehrana koja se bazira na fermentiranoj hrani organizmu donosi zdrave bakterije što je posebno važno kako starimo kada mikrobiota gubi gustoću i raznovrsne bakterije.

“Raznolika mikrobiota je povezana s manjim šansama da će vam se dogoditi pretilost ali je i zaštitila od infekcija”, dodaje Nixon. Kefir, jogurt i ostala probiotička hrana je dobrodošla.

Sushi je sve popularniji, ali je li i zdrav? Evo što kažu stručnjaci

Kava

Dobra je vijest da ne morate odustati od omiljenog napitka, samo je potrebno uživati s mjerom. Istraživanja su pokazala kako kava smanjuje rizik od mnogih bolesti, poput raka, kardiovaskularnih bolesti, demencije, bolesti jetre pa i dijabetesa. Dixon savjetuje da ne dodajete mlijeko, ali ni šećer.

Čaj

Bilo kakav čaj je dobar ako je biljni jer sadrži antioksidante i protuupalne komponente. 

“Crni čaj je povezan s boljom gustoćom kostiju kod starijih žena, a zeleni čaj snižava rizik od raka dojke i ostalih karcinoma”, dodaje Dixon. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo