Zdravlje

Zdravlje

Ako žudite za ovom namirnicom, to bi mogao biti rani znak demencije

Demencija se može pojaviti u mnogim oblicima – od vaskularne preko frontotemporalne pa do Alzheimerove bolesti. Većini se bolest dijagnosticira kasno, iako postoje simptomi koji već u ranom stadiju mogu otkriti o čemu se radi. Ne ignorirajte ih!

Istraživači su otkrili da frontotemporalna demencija (FTD) ima jasan simptom koji je zapravo rani znak upozorenja, a to je da osobe s ovom vrstom demencije “pokazuju značajnu promjenu u preferencijama prema hrani”, uključujući posebnu želju za jednom određenom vrstom namirnica.

Naime, prema liječniku Andrewu E. Budsonu, pomoćniku direktora za istraživanje u Centru za Alzheimerovu bolest Sveučilišta u Bostonu i profesoru neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu, žudnja za slatkim može biti rani znak FTD-a. Ovaj poseban oblik demencije “često pokazuje promjene u preferencijama prema hrani, kao što je želja za jedenjem slatke hrane”, objasnio je za Psychology Today.

Budson navodi priču koju je čuo u grupi za podršku njegovateljima pacijenata s demencijom, a koja je uključivala ovaj čudan simptom. “Počeo je jesti razne stvari – poput cijele kantice sladoleda ili cijele kutije kolačića – u krevetu dok sam ja pokušavala zaspati”, ispričala je jedna žena u grupi svog supruga, kojemu je kasnije dijagnosticiran FTD. Dodala je kako je pojeo i “punu kutiju smjese za kolače i cijelu limenku glazure” te druge slatke namirnice koje mu se prije nisu sviđale.

Želite smanjiti rizik od razvoja demencije? Ovaj pregled napravite odmah, savjetuju stručnjaci

Studija iz 2016. objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da pacijenti s FTD-om jedu više šećera i ugljikohidrata i imaju veću vjerojatnost da će brzo debljati od onih bez neurodegeneracije.

Simptomi koji se mogu primijetiti u mlađoj dobi kod većine oblika demencije

Dok se većini Alzheimerova bolest dijagnosticira u srednjim 60-ima, znakovi frontotemporalne demencije redovito se pojavljuju znatno ranije.

“Većina s frontotemporalnom demencijom počinju pokazivati ​​simptome između 45. i 65. godine, iako se kod otprilike jedne četvrtine pojedinaca bolest prvi put otkrije nakon 65. godine”, objašnjava Budson.

Nov način prehrane koji pomaže u prevenciji Alzheimera: Što jesti, a što izbjegavati?

Primjetne su i izražene promjene u osobnosti

Osim žudnje za slatkim, osobe s frontotemporalnom demencijom obično će imati i druge izražene simptome, uključujući značajne promjene u osobnosti i ponašanju. “Prijatelji i članovi obitelji osoba s frontotemporalnom demencijom često ih opisuju kao ‘drugačije ljude’. Oni često pokazuju društveno neprikladno ponašanje, imaju loše manire, donose impulzivne odluke i upuštaju se u neoprezne radnje”, kaže Budson dodajući kako pokazuju i naglašeni nedostatak simpatije ili empatije.

Demencija utječe i na sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka

Žena iz grupe za podršku koju je opisao Budson ispričala je da, iako je bilo mnogo znakova da nešto nije u redu s njezinim suprugom, nije se sjetila obratiti liječniku sve dok to nije počelo utjecati na njegovu radnu sposobnost. “Gubitak interesa, poriva i motivacije za bilo što vrlo je čest”, kaže Budson. Ovaj osjećaj “apatije” ili “inercije”, kako ga Budson opisuje, može utjecati na nečiju sposobnost zadržavanja posla ili ispunjavanja svakodnevnih obaveza.

No, neurolog upozorava da iako se navike pojedinca mogu drastično promijeniti, oni sami tih promjena gotovo uvijek nisu svjesni. “Obitelj ili prijatelji su ti koji moraju uočiti abnormalno ponašanje”, kaže Budson.

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo