Akupunkturom ublažite migrene - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akupunkturom ublažite migrene

Migrene: što treba izbjegavati?Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna kod 15 – 20 posto stanovništva. Obično se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može javiti i u djetinjstvu i starijoj životnoj dobi. Nažalost, nema jasnog objašnjenja što uzrokuje migrenu ili što vodi do nje.

Njemački su stručnjaci ustanovili kako akupunktura može pomoći osobama koje boluju od migrena, a učinci ovog tretmana su dugotrajni. Tako su istraživači Medicinskog centra Charité Sveučilišta u Berlinu proučavali 500 osoba s migrenama koje su podijelili u dvije skupine.

Ispitanici prve skupine prošli su tradicionalne tretmane akupunkturom, kroz razdoblje od četiri tjedana, dok su akupunkturne iglice nasumce raspoređene po tijelu ispitanika druge skupine. Prije početka istraživanja ispitanici su prosječno dobili migrenu šest puta na mjesec. Nakon tretmana iglicama (propisnih i onih fingiranih), svi su ispitanici osjetili poboljšanje – izjavili su kako su u sljedećih mjesec dana imali samo tri migrene, a one su također bile slabijeg intenziteta.

No, ovaj dobrobitan učinak pokazao se dugotrajnijim jedino kod ispitanika koji su zaista bili podvrgnuti tretmanu akupunkture.

Tako su ovi ispitanici i dalje imali manje migrena tri mjeseca nakon tretmana, za razliku od ispitanika koji su bili podvrgnuti lažnom tretmanu.

Iglice i energija

Akupunktura se
koristi više od 2000 godina za mnoge tegobe. Prema tradicionalnoj kineskoj
medicini, specifične akupunkturne točke su povezane s unutarnjim putevima kroz
koje teče energija. Stimulacijom tih točaka sićušnim iglama se pospješuje
protok energije, te tako revitalizira tijelo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo