Zdravlje

Zdravlje

Antibiotici učinkoviti kod upale slijepog crijeva!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako bi liječnici, kod osam od deset slučajeva upaljenog slijepog crijeva, trebali posezati za antibioticima, a ne operacijom.

kStudija je pokazala da tretman antibiotikom može biti jednako učinkovit kao i uklanjanje crvuljka koje predstavlja uobičajeni pristup ovom zdravstvenom problemu.

Do ovakvog je zaključka došla Jeanette Hansson sa Sveučilišta Gothenburg koja je detaljno proučila dvije kliničke studije posvećene liječenju odraslih pacijenata s akutnom upalom slijepog crijeva.

Nakon što je usporedila pacijente koji su primili samo antibiotike s bolesnicima koji su prošli operaciju, znanstvenica je zaključila kako je tretman antibioticima, kod većine pacijenata, jednako učinkovit kao i operacija.

“Treba naglasiti da je kod određenih pacijenata operacija apsolutno neophodna. Međutim, kod 80 posto bolesnika se mogu upotrijebiti antibiotici čija upotreba, za razliku od operacije, smanjuje rizik od mogućih komplikacija”, naglasila je Jeanette Hansson.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo