Antibiotik iz mesne industrije sprječava rast raka prostate

istrazivanje, laboratorij, znanstvenici, istrazivaci, mikroskop

Antibiotik monensin, koji se koristi u mliječnoj i mesnoj industriji, može spriječiti rast stanica raka prostate, tvrde finski znanstvenici!

Do ove su spoznaje došli kada su u velikoj studiji proučavali utjecaj gotovo 5000 lijekova i mikromolekula na rast stanica najčešćeg muškog raka u Europljana. Projektom je bila obuhvaćena većina lijekova dostupnih na današnjem tržištu.

Istraživači Sveučilišta Turku su ustanovili kako mala količina sastavnica (disulfirama, tirama, trikostatina i monensina može spriječiti rast ovih malignih stanica bez većeg negativnog utjecaja na normalne stanice okolnog tkiva.

Nakon što su dublje proučili monensin, zaključili su kako je on uzrokovao umiranje stanica raka tako što je smanjio broj receptora testosterona i povećao stvaranje reaktivnih vrsta kisika i uzrokovao DNK oštećenje. Jednako tako je ustanovljeno kako monensin kombinirano djeluje s antiandrogenima (lijekovima koji blokiraju androgene hormone) kod sprječavanja rasta raka prostate.

"Rezultati demonstriraju kako se učinak antiandrogena u sprječavanju rasta stanica raka može pojačati koristeći lijekove koji podupiru stvaranje reaktinih vrsta kisika", objasnila je dr. Kristiina Iljin sa Sveučilišta Turku.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Cancer Research.

Kako smanjiti rizik raka prostate?

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!