Zdravlje

Zdravlje

Aritmija je utjecala na Beethovenovo skladanje!

Udruženi američki istraživači analizirali su uzorke u glazbi Ludwiga van Beethovena i došli do zaključka kako je slavni glazbenik patio od aritmije – nepravilnog srčanog ritma.

Na Beethoveno skladanje utjecala je njegova aritmija srca! Tako bar tvrde američki stručnjaci koji su proučavali uzorke u njegovoj glazbi. Naime, tim koji čine povijesničar zdravstva, kardiolog i muzikolog Sveučilišta Michigan i Sveučilišta Washington pregledao je ritam nekoliko kompozicijua poznatog glazbenika i zaključio kako u njemu postoje “glazbeni elektrokardiogrami“, poput očitanja suvremene opreme za praćenje ritma srca.

Nagle i neočekivane promjene ritma i tonaliteta odgovaraju asimetričnim uzorcima nepravilnog ritma otkucaja srca, tvrde istraživači.

“Ne možemo dokazati ili otpovrgnuti da je Beethoven bolovao od mnogih bolesti koje su ga navodno pogodile jer gotovo sve dijagnostičke pretrage koje se danas koriste nisu postojale u 18. stoljeću, a mi tumačimo medicinske opise stare stoljećima u današnjem kontekstu”, objasnio je Zachary Goldberger, jedan od čelnika studije objavljene u časopisu Perspectives in Biology and Medicine.

Naime, Beethoven je živio prije 200 godina, a postoji malo zapisa o njegovom zdravlju. Najčešće se spominje njegova gluhoća. Istraživači smatraju kako je upravo ona pospješila Beethovenu svjesnost o ritmu njegova srca. Na taj je način on doslovce slijedio svoje srce i skladao!

Znate li što je aritmija?

Zdravo srce kuca ravnomjernim ritmom, 60 do 100 puta u minuti. Međutim, dogodi se da srce ponekad ne kuca svojim uobičajenim tempom. Srčana aritmija predstavlja odstupanje od regularnih srčanih otkucaja. Srce radi nepravilno, prebrzo ili presporo. Povremeno “preskakivanje” srčanog ritma je u većini slučajeva bezopasno, međutim ima slučajeva kad se treba zabrinuti.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo