Bakterije u ustima povezane s rakom debelog crijeva - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bakterije u ustima povezane s rakom debelog crijeva

Bakterije koje žive u našim ustima mogu povisiti rizik od razvijanja raka debelog crijeva, pokazalo je najnovije istraživanje.

Harvardski istraživači ustanovili su kako bakterije Fusobacterium u ustima, koje su također pronađene u crijevima bolesnika s prekancerogenim tumorom debelog crijeva, mogu ubrzati rast tumornih stanica. Fusobacterium su anaerobne, Gram-negativne bakterije za koje se prije smatralo da je prirodno da se nalaze u ždrijelu, međutim danas se stručnjaci slažu kako je riječ o patogenu.

“Ne samo da Fusobacterium može pružiti novi način grupiranja ili opisivanja vrsti raka debelog crijeva, nego, još bitnije, predstavlja novu perspektivu kako ciljati puteve zaustavljanja rasta i širenja tumora”, objasnila je Wendy Garrtt, jedna od istraživača zajedničke studije Fakulteta za javno zdravstvo pri Harvardu i Instituta za rak Dana-Farber.

Drugo je povezano istraživanje pokazalo kako Fusobacterium može invadirati stanice raka debelog crijeva koristeći ljepljivu molekulu uz pomoć koje se zalijepi za tumor te uđe u njegove stanice. Kada uđe u stanicu raka debelog crijeva ova molekula (FadA) uzrokuje upale i pospješuje rast tumora.

Stručnjaci su ustanovili kako je broj molekula FadA deset do 100 puta viši u prekancerogenim polipima i kancerogenim polipima debelog crijeva. Na svu sreću, znanstvenici su već pronašli način kako zaustaviti proces spajanja bakterija iz ustiju na stanice-receptore u debelom crijevu i već su u proceduru stavili svoj zahtjev za patentom, no drugi detalji nisu za sada poznati.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Host & Microbe.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo