Zdravlje

Zdravlje

Bebe majki s migrenama češće muče kolike

Do ovog su zaključka stigli američki istraživači koji su analizirali zdravstvene podatke 154 majki i njihovih beba.

Bebe koje muče kolike osjetljivije su na podražaje iz okoliša baš kao i osobe koje muče migrene.

“S obzirom da je migrena izrazio naglašen genetski poremećaj, naša studija daje naslutiti da su kolike u dojenačkoj dobi rani znak da je dijete predisponirano migrenama kasnije u životu”, tvrdi dječja neurologinja Amy Gelfand Sveučilišta u Kaliforniji. Ona smatra kako su kolike rana manifestacija mnoštva uvjeta zvanih dječji periodni sindromi koji su prekursori migrena kasnije u životu.

Dodaje da je ovo otkriće važno jer je prekomjerno plakanje jedan od čestih okidača sindroma protresenog djeteta koji uzrokuje oštećenje mozga, ozbiljna tjelesna oštećenja ili smrt.

Kolike ili prekomjerno plakanje inače zdrave bebe dugo se vežu za probleme gastrointestinalnog sustava jer se smatra da je uzrok određena hrana koju je beba pojela, međutim, do sada nije utvrđena decidirana veza između kolika dojenčadi i tegoba gastrointestinalnog sustava, unatoč više od 50 godina istraživanja.

Bebe koje samo dojenjem dobivaju svoju hranu imaju jednake izglede dobiti kolike kao i mališani koji jedu hranu iz bočice (formula). “O kolikama znamo dugo vremena, ali unatoč toj činjenici, nitko zapravo ne zna zašto bebe plaču!”, objasnila je dr. Gelfand.

Njen je tim pregledao 154 majki i njihovu novorođenčad staru dva mjesec, što je dob kada kolike obično počnu ometati život naših najmilijih. Majke koje su bolovale od migrena gotovo su dva i pol puta sklonije rađanju beba koje muče kolike – tako je 29 posto dojenčadi čije su majke imale migrene imalo kolike, usporedno s 11 posto beba čije majke nisu imale migrenu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo