Zdravlje

Zdravlje

Beta blokatori pomažu pacijenticama s rakom dojke

Pacijentice s rakom dojke koje uzimaju beta blokatore imaju bolje izglede preživjeti ovu malignu bolest.

Beta blokatori ili beta adrenergički blokatori su lijekovi koji se koriste za liječenje raznih bolesti krvožilnog sustava. Izrazito su univerzalni lijekovi u kardiologiji i koriste se kod velikog broja bolesti – aritmije, angine pectoris, kongestivnog zatajenja srca, hipertenzije, infarkta srca itd. Također se koriste i za liječenje glaukoma, napetosti, varica jednjaka, alkoholizma, za prevenciju migrene, u liječenju tireotoksikoze itd. Zbog toga se smatraju jednom od najznačajnijih skupina lijekova. Između ostalog, oni ublažavaju učinak hormona stresa, poput adrenalina i noradrenalina.

Nakon što su istraživanja na životinjama pokazala da su odgovori na stres povezani s rastom tumora, američki su se stručnjaci odlučili koncentrirati na njihov učinak na pacijentice s rakom dojke.

Američki je tim istraživača analizirao zdravstvene podatke oko 1400 žena na terapiji za rak dojke (riječ je o kemoterapiji i operaciji). Oko sedam posto je uzimalo beta blokatore. Nakon što su patolozi analizirali uklonjene tumore nisu ustanovili nikakve razlike između uzoraka žena koje su uzimale ove lijekove i ispitanica koje ih nisu uzimale. No, žene na beta blokatorima su bile u boljoj poziciji nakon operacije. Tri godine poslije, 87 posto ovih pacijentica je bilo živo u odnosu na 77 posto žena koje nisu uzimale beta blokatore. Čak i kada su stručnjaci uzeli u obzir faktore poput dobi, faze raka, dijabetesa i sl., rezultati su ostali nepromijenjeni.

“O ovim smo lijekovima razmišljali kao o nevinim promatračima, ali čini se da bi mogli imati učinak na sam rak”, izjavio je dr. Amal Melhem-Bertrandt, koji je radio na istraživanju.

Kritičari studije naglašavaju kako bi posrijedi također mogli biti i skriveni faktori, poput životnog stila ili razlika u lijekovima koje su žene uzimale. Također smatraju da je ovo istraživanje bilo upitno jer nije bilo dovoljno dugačko da bi se analiziralo ukupno preživljavanje pacijentica.

Svi se slažu kako je potrebno provesti više istraživanja i pojasniti učinak beta blokatora na ishod raka dojke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo