Zdravlje

Zdravlje

Blefaroplastika – provjerite jeste li kandidat za zahvat koji ‘skida’ godine i otvara pogled

Shutterstock

Kirurgija vjeđa ili blefaroplastika je uklanjanje viška kože i masnih jastučića, ostavljajući dojam osvježenog i mladolikog lica.

Zbog toga, kao i zbog dugoročnih rezultata, blefaroplastika je danas najčešće izvođena estetsko-medicinska operacija na licu. Iako se mogu javiti u bilo kojem razdoblju života, “vrećaste” vjeđe obično su posljedica procesa starenja, pa se operacija pretežno izvodi kod osoba starijih od 35 godina, ali zahvati na mlađima nisu iznimke. Zahvat blefaroplastike namijenjen je svima, a zanimljivo je da se posljednjih godina primjetno povećao upravo broj zahvata među muškom populacijom.

Sama operacija vjeđa spada u male i vrlo efikasne zahvate, ali u rukama neiskusnog operatera može imati ozbiljan rizik za pacijenta. Oftalmološki kirurzi koji rade blefaroplastiku najbolji su izbor za operaciju vjeđa jer poznaju fiziologiju oka i imaju mjeru te najbolje mogu postići željeni rezultat uz očuvanje funkcije oka. S obzirom na to da su upravo oko i periokularna regija glavno područje rada oftalmologa, logično je da je oftalmolog prvi i najbolji izbor za operaciju vjeđa.

Koja je dobrobit blefaroplastike?

Nakon blefaroplastike pogled se otvara, a prirodna ljepota očiju dolazi do izražaja. Ono što je manje poznato je funkcionalna dobrobit koju donosi blefaroplastika. Zahvat ne ublažava samo znakove starenja nego i unaprjeđuje funkciju oka i općenito vida. Obješene vjeđe s viškom kože ili vrećaste formacije donjih vjeđa daju licu umoran i stariji izgled. Cjelokupni je dojam nakon takvog tretmana osvježeno i pomlađeno lice. Prema iskustvima o kojima svjedoče naši pacijenti, to bitno utječe na kvalitetu života osobe i kvalitetu vida. Opuštene vjeđe, koje su naizgled “samo” estetski problem, mogu smanjiti vidno polje. Prednosti ovog zahvata su jednostavan i brz povratak svakodnevnim aktivnostima.

Neke osobe pate od dermatohalaze, viška kože, najčešće gornje vjeđe, koji nastaje starenjem zbog gubitka elasticiteta i tonusa kože pod utjecajem gravitacije te pogled čini umornim, a očne vjeđe vrećastim. Taj višak kože kod nekih pacijenata možda nije dovoljan za uzrokovanje ikakvih problema s vidom, no kod nekih ozbiljno narušava vidno polje. Blefaroplastikom uklanjamo taj višak kože i time znatno proširujemo vidno polje. U nekim slučajevima blefaroplastika može unaprijediti ili popraviti stanje kod određenih problema koji povećavaju učestalost iritacije konjunktive ili rožnice. Primjerice, pacijentu s entropijom – poremećajem položaja kapka gdje je rub kapka uvrnut prema očnoj jabučici, zbog čega trepavice stalno stružu po rožnici i spojnici – neugoda može biti riješena tako da se vjeđa repozicionira i time manje iritira oko. Zahvat također unaprjeđuje i pacijentovu razinu ugode.

Može li blefaroplastika popraviti štetu uzrokovanu ozljedom?

Različiti čimbenici mogu uzrokovati ozljedu oka ili vjeđe (kapka). Neki primjeri uključuju operaciju uklanjanja tumora na tom području, ozljedu načinjenu raznim objektima i ozljedu živčanih stanica. Ovisno o okolnostima, blefaroplastika može pomoći u popravljanju posljedica. Svake godine stotine tisuća muškaraca i žena odabire blefaroplastiku kako bi poboljšali izgled. Ovaj postupak ne može ukloniti tamne krugove, sitne crte i bore oko očiju, niti može promijeniti obješene obrve, ali nakon toga korektivnog zahvata vaše će lice izgledati mlađe, svježije i blistavije. Iako se blefaroplastika često izvodi kao pojedinačni postupak, vaš kirurg također može preporučiti i korekciju podočnjaka i druge estetske tretmane kojima biste podigli lice, obnovili kolagen i postigli najbolje rezultate.

Je li skuplja kozmetika bolja od jeftinije? Dermatologinja upozorila na što ne treba bacati novac

Starenjem naša koža gubi elastičnost, a manjak elastičnosti, uz stalno povlačenje gravitacije, uzrokuje nakupljanje prekomjerne kože na gornjim i donjim vjeđama. Prekomjerna koža na donjoj vjeđi uzrokuje bore i izbočine, a na gornjim vjeđama dodatni nabor kože može prelaziti preko trepavica i ometati vid. Masnoća koja odvaja očnu jabučicu od kosti očne duplje može uzrokovati ispupčenja na gornjem i donjem kapku. Tanka membrana koja drži mast na mjestu slabi s godinama, ostavljajući masnoću u kapcima.

Blefaroplastika može biti opcija za osobe koje imaju:

  • obješene vjeđe s viškom kože gornjih vjeđa
  • višak kože na gornjim vjeđama koje smetaju perifernom vidu
  • vrećaste formacije donjih vjeđa
  • višak kože na donjim vjeđama

Također, ako osoba osjeća težinu na kapcima, ima smanjeno vidno polje ili je jednostavno nezadovoljna estetskim izgledom svojih vjeđa, svakako je kandidat za blefaroplastiku.

Tijek operacije

Operacija podizanja očnih kapaka ne zahtijeva posebnu pripremu. Prije operacije potrebno je prestati piti lijekove koji potiču krvarenje (primjerice, Aspirin).

Gornje vjeđe

Nakon što se označe individualne crte nabora vjeđa, radi se rez, uklanja se koža i mišići, a višak masnoće se uklanja ili premješta. Produžni šav ispod kože koristi se za zatvaranje reza, čime se smanjuje vidljivost ožiljka.

Donje vjeđe

Kirurg radi rez uzduž linije trepavica te bora smijalica. Uklanjaju se koža i mišići, a višak masnoće se uklanja ili premješta. Rez se zatvara produžnim šavom.

Podizanje kapaka gotovo je za jedan do dva sata. Anestezija tijekom operacije kapaka je lokalna. Nakon zahvata dobivate sterilni flaster, a možete osjetiti blago oticanje ili hematome, koji brzo nestaju. Preporučujemo ležanje blago uzdignute glave te hladan oblog.

Oporavak

Minimalno invazivan zahvat omogućava brz oporavak, a svakodnevnim aktivnostima i poslu možete se vratiti već nakon tjedan dana. Pet dana nakon zahvata uklanjaju se šavovi. Sedam do deset dana nakon operacije potrebno je koristiti antibiotske masti i hladne obloge, radi sprečavanja oteklina i modrica, koje se povlače. Konačan rezultat na vašim vjeđama vidljiv je poslije nekoliko mjeseci.

Autor: Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med., oftalmolog, Poliklinika Ritz

Sutra u Večernjem listu potražite kupon za popust za operaciju očnih kapaka!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo