Zdravlje

Zdravlje

Bliži se početak nove školske godine – koliko trebate biti zabrinuti oko bolesti COVID-19?

Shutterstock

Čini se da je glavna briga roditelja danas hoće li dijete prilikom povratka u školu biti puno izloženije opasnom virusu.

Nakon što smo svi bili iznimno oprezni protekle godine oko zaštite zdravlja, pitanje je li pametno djecu vraćati u školske klupe ima smisla. Mnogi roditelji razmišljaju i o tome da djecu ispišu iz škole diljem svijeta. Iako je savjet trenutno od svih stručnjaka da se nose maske radi puno zaraznijeg delta-soja, iako je osoba cijepljena, radi se o individualnoj odluci roditelja ili okruženja gdje stanujete.

Delta-soj

Dok se nije javio vjerovalo se da djeca nisu u velikoj mjeri podložna zarazi koronavirusom, ali danas se primjećuje i porast broja mladih pacijenta. Tako je Američka akademija za pedijatriju dala izvješće u kojem stoji kako je broj zaražene djece u samo 2 tjedna srpnja porastao s 39 000 na 72 000. Iako je teško procijeniti, čini se da ovaj soj virusa djecu puno jače pogađa.

Evo što biste trebali napraviti ako ste cijepljeni protiv bolesti COVID-19, ali ste bili u društvu zaražene osobe

“To pokazuje da djeca nisu imuna na ovu varijantu virusa, ipak, djeca nemaju super moći“, pojasnila je dr. Katelyn Jetelina, epidemiolog te dodala da ta ista djeca virus mogu unijeti u kućanstvo i zaraziti cijelu obitelj. Čini se da zaražene osobe mogu 1000 puta više virusa nositi u sebi i isto ga tako prenijeti na druge učenike, ali i iz škole donijeti doma.

COVID-19, djeca i škola

“Ako pogledate podatke lako se da zaključiti da ako se nose maske i drži se distanca, moguće je da djeca ostanu zaštićena i u školi. Uz to ako su svi odrasli u školi cijepljeni, može doći do iznimo malog broja širenja zaraze“, pojasnila je dr. Yvonne Maldonado, šefica odjela za infektivne bolesti AAP-a.

Velik je broj studija potvrdio kako kombinacija određenih mjera poput nošenja maske i distance, dobrog protoka zraka, higijene može uvelike smanjiti broj infekcija i u školama.
Kako se moglo vidjeti što djeluje, tako se moglo i zaključiti koje mjere neće pomoći. Na primjer odvajanje staklima, dezinfekcija svih površina i veliki razmak između sjedala su samo neki primjeri. Bez valjane ventilacije, svi mogu udahnuti virus u prostoriji. Maske, filtriranje i ventilacija su najbolja pomoć.

Cijepljenje

Jedan od ključnih načina zaštite djeteta je svakako cijepljenje, a za sada su se sva cjepiva pokazala djelotvornima u prevenciji ozbiljnih slučajeva bolesti, hospitalizacije pa i smrti. HALMED je 28.05.2021. objavio da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 12 i 15 godina. Cjepivo Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina.

Ove tri zmije otrovnice žive u Hrvatskoj i ugrizom vam mogu uzrokovati zdravstvene probleme

Savjeti za povratak u školu

Iako se informacije o virusu i delta soju iz dana u dan mijenjaju, početak školske godine kuca na vrata. Ovo su neki od savjeta kako možete zaštiti zdravlje djeteta:

  • Bilo da su obavezne ili ne, inzistirajte da vaše dijete nosi masku
  • Cijepite dijete ako je starije od 12 godina
  • O svim pitanjima razgovarajte s djelatnicima škole
  • Savjetujte djeci da izbjegavaju rizična ponašanja
  • Zapamtite da se informacije o virusu stalno mijenjaju stoga pratite nove podatke i smjernice.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo