Zdravlje

Zdravlje

Bolesti i stanja zbog kojih imate krv u urinu, a možda čak to niti ne znate

Možda zvuči nevjerojatno, ali krv u urinu nećete svaki put primijetiti. Ponekad ju je moguće detektirati samo tijekom standardne laboratorijske obrade urina.

Premda u većini slučajeva nije alarmantno, krv u urinu trebali biste shvatiti vrlo ozbiljno. Moguće je da se radi o većem zdravstvenom problemu koji traži ozbiljan liječnički pristup.

Simptomi mogućih stanja koji uzrokuju pojavu krvi u urinu često se preklapaju, a stručnjaci upozoravaju na neke rane znakove koje ne biste smjelo zanemariti.

1. Infekcija urinarnog trakta (UTI)

Do nje dolazi kada se bakterije razmnože u vašem mjehuru ili uretri. Pored toga što ćete primijetiti krv u mokraći, vjerojatno ćete cijelo vrijeme imati osjećaj da se morate pomokriti, a tijekom mokrenja osjećat ćete peckanje. U ozbiljnijim slučajevima možete imati bolove u trbušnoj šupljini i preponama. Ponekad, osobito kod starijih osoba, simptomi mogu posve izostati. Infekcija urinarnog trakta čest je problem i rješava se terapijom antibioticima.

Muči li vas infekcija urinarnog trakta?

2. Upala bubrega

Infekcija urinarnog trakta može se proširiti na bubrege. Simptomi oba stanja su slični, ali kod upale bubrega često se javlja povišena temperatura i bol u području bubrega. Osim toga, upala bubrega je ozbiljnije stanje koje se može proširiti na druge organe u tijelu. Stoga posjetite liječnika ukoliko se pojave neki od navedenih simptoma.

Bubrežne infekcije

3. Bubrežni kamenci

Nastaju u vašim bubrezima kao posljedica pretjeranog nakupljanja kalcija i drugih minerala u organizmu. Bubrežni kamenci izazivaju snažnu bol, osobito u leđima, u predjelu kukova i rebara – ukoliko narastu veliki. U urinu ćete primijetiti krv, možda čak i sitne komadiće kamenca koji se ponekad sami od sebe zapute prema urinarnom traktu i završe u mokraći. Ukoliko se to ne dogodi, vjerojatno ćete trebati operaciju da bi se riješili problema.

4. Upala prostate

Infekcija, operacija ili iznenadan udarac u ovu malu žlijezdu koja se nalazi u blizini muškog mjehura mogu prouzročiti upalu prostate. Pored toga što ćete primijetiti krv u mokraći, pojavit će se problemi s mokrenjem – odjednom ćete mokriti otežano ili ćete pritom osjećati bol. Također biste mogli osjećati bolove u preponama i donjem dijelu trbušne šupljine tijekom velike nužde ili ejakulacije. Liječenje ovisi o uzroku upale, ali vjerojatno ćete trebati antibiotike i lijekove protiv bolova.

Povećana prostata – koji su simptomi i kako uspješno liječiti problem?

5. Akutni nefritički sindrom

Ovo stanje može oštetiti sitne filtere u vašim burezima što otežava njihovu osnovnu funkciju pročišćavanja mokraće. Pacijenti obično nisu svjesni ove bolesti dok je liječnik ne dijagnosticira testiranjem uzorka urina.

Simptomi su krv u mokraći te pjenasta i smećkasta mokraća, a možda ćete primijetiti da vam otiče lice, noge ili trbuh. Ovo stanje može se spontano smiriti, ali ukoliko se to ne dogodi trebalo bi ga liječiti da ne dođe do oštećenja bubrega.

6. Policistična bolest bubrega

Geni koje ste naslijedili od roditelja mogu uzrokovati rast malenih, tekućinom ispunjenih cista u vašim bubrezima. One mogu oštetiti bubrege i uzrokovati pojavu krvi u mokraći.

Većina pacijenata prve simptome će primijetiti u dobi od 30-40 godina, ali postoje i neki rani znakovi ove bolesti: povećan trbuh, česte infekcije urinarnog trakta i bolovi u leđima i području bubrega.

Bolujete li od ove bolesti vjerojatno ćete imati povišen krvni pritisak i osjećati podrhtavanje i bol u prsima. Za ovu bolest ne postoji lijek, ali liječnici vam mogu pomoći da ublažite simptome.

7. Nasljedne bolesti

Policistična bolest bubrega nije jedina genetski uvjetovana bolest koja može izazvati pojavu krvi u urinu. Ona može biti simptom i drugih stanja, poput anemije srpastih stanica, hemofilije ili Alportovog simptoma koji zahvaća oči, uši i bubrege.

Ponekad se simptomi ponavljaju u obitelji bez jasnog razloga. Ukoliko je kod vas takav slučaj, možda vam neće biti potrebno nikakvo liječenje.

8. Naporno vježbanje

Krv u mokraći češće se pojavljuje kod trkača nego drugih sportaša. Ipak, ova pojava nije učestala i liječnici još uvijek ne znaju razlog. Može biti gubitak tekućine u organizmu, ozljeda mjehura ili razgradnja crvenih krvnih stanica tijekom aerobnog vježbanja.

9. Lijekovi

Neki lijekovi, poput penicilina ili ciklofosfamida koji se koriste u liječenju karcinoma, mogu uzrokovati krv u urinu. Također, isto se može dogoditi uzmete li aspirin ili heparin, osobito ako uzimate navedene lijekove dok bolujete od infekcije urinarnog trakta.

10. Ozljeda

Snažan udarac, najčešće u donjem dijelu leđa, može uzrokovati pojavu krvi u urinu. Do traume može doći tijekom pada, prometne nezgode ili težeg udarca. Najčešće do oporavka dođe spontano, nakon što neko vrijeme mirujete, ali liječnik svakako mora imati vaše stanje pod nadzorom. Ukoliko se radi o težoj ozljedi moguće je da će biti potreba operacija.

Klasični simptomi raka bubrega pojavljuju se u samo 5 do 10 % slučajeva

11. Rak

Krv u urinu jedan je od glavnih simptoma raka mjehura, a također može biti simptom raka bubrega ili prostate.

U nekom slučajevima, to može biti jedini simptom raka zbog čega je vrlo važno da obavijestite svog liječnika ukoliko primijetite krv u urinu.

On će vas uputiti na potrebne pretrage kako bi isključio ozbiljna stanja i prepisao potrebnu terapiju.

4 simptoma raka mjehura koje svaka žena mora znati

Dijagnosticiranje problema

Da bi ustanovio zašto se u vašoj mokraći pojavila krv, vaš će vas liječnik pregledati i provjeriti vašu obiteljsku anamnezu. Vašu će mokraću uputiti na laboratorijsku analizu za crvena krvna zrnca, infekcije i druge moguće komplikacije. U nekim slučajevima, liječnik će poslati i krv na analizu, napraviti CT mjehura ili bubrega, MRI pretragu ili napraviti citoskopiju – dijagnostičku pretragu kod koje se optičkim instrumentom pregledava unutrašnjost mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Ako bude potrebno, liječnik će testirati vašu mokraću na stanice raka.

7 stvari koje radite, a koje potajno ubijaju vaše bubrege

Liječenje

Metoda liječenja ovisi prvenstveno o uzročnicima problema. Upalno stanje liječit će se antibioticima, a različite vrste karcinoma zahtijevaju različit pristup liječenju. Radi li se o genetski uvjetovanoj bolesti, vjerojatno ćete trebati trajnu terapiju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o terapiji koja vam je potrebna.

Prokulicama protiv karcinoma mokraćnog mjehura

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo