Zdravlje

Zdravlje

Bolesti oka koje mogu dovesti do sljepoće!

Sljepoća označava medicinski poremećaj koji se izražava u djelomičnoj ili potpunoj nesposobnosti vizualnog sustava da prenosi podražaje, a određene bolesti oka mogu do nje dovesti.

Najčešća stanja oka koja dovode do izrazite slabovidnosti i eventualne sljepoće navodi dr. med. Jasenka Pičman, specijalist oftalmolog.

1. Katarakta ili siva mrena

Katarakta je zamućenje prirodne očne leće oka, a radi se o normalnom procesu starenja. Dolazi do zamućenja vidne oštrine koja se smanjuje, a ako jako napreduje dolazi do sljepoće. Jedini način izlječenja je operacija uklanjanja prirodne zamućene očne leće i ugradnja umjetne intraokularne leće. Ne postoji dobna granica za operaciju katarakte. Dolaskom nove ultrazvučne tehnologije više nije potrebno čekati da mrena sazre, već ju je poželjno operirati u samom začetku.

2. Glaukom

Glaukom bolest povišenog očnog tlaka. Povišeni očni tlak oštećuje vidni živac koji postepeno vodi do gubitka vida i sljepoće. Često se naziva tihim ubojicom vida jer nema nikakvih simptoma. Stoga se preporučuje jednom godišnje odlaziti oftalmologu na pregled i mjerenje očnog tlaka jer je to jedini način da se vidi ima li pacijent glaukom. Čak 50% ljudi ne zna da imaju glaukom jer nisu nikada napravili oftalmološki pregled.

3. Senilna makularna degeneracija

Senilna makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege je očna bolest koja oštećuje centralni vid koji je potreban za čitanje i detaljno raspoznavanje oblika i boja. Najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi. Razlikujemo suhi i vlažni oblik makularne degeneracije. Suhi oblik uglavnom sporo napreduje tijekom godina i postepeno smanjuje vidnu oštrinu, dok se vlažni oblik degeneracije širi ubrzano i u roku od nekoliko mjeseci može potpuno oštetiti makularno područje i značajno umanjiti centralnu vidnu oštrinu. Stoga je izuzetno važno pravovremeno započeti liječenje vlažnog oblika makularne degeneracije. Najbolji rezultati u liječenju se postižu upotrebom lijekova koji se putem injekcije primjenjuju direktno u oko.

4. Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je bolest mrežnice oka koja predstavlja oštećenje malih krvnih žila mrežnice koje pucaju, krvare i začepljuju se. Ovisno o tome u kojem je stadiju bolest – pacijent vidi kroz mutninu ili čak može doći do toga da ima rupu u centralnom području vida. Raniji stadiji dijabetičke retinopatije se mogu liječiti laserom ili aplikacijom lijekova u oko (Anti VEGF), dok za liječenje težih oblika dijabetičke retinopatije izvodi se vitrektomija.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo