Zdravlje

Zdravlje

Bolji san, jak imunitet i više motivacije… Ovo su zdravstvene dobrobiti boravka u prirodi

Foto: Shutterstock

Možda vam priroda ne može ponuditi nove serije i klima uređaj ali može učiniti puno toga za vaše zdravlje.

Svi se danas borimo protiv stresa na razne načine, ali prema pisanju studija, boravak u prirodi može poboljšati zdravlje pa i smanjiti osjećaj stresa. 

Bolje ćete disati 

Zagađen zrak može biti okidač za alergijske reakcije i ostale respiratorne bolesti, što vjerojatno već i znate. Ali možda niste znali da je koncentracija zagađenog zraka i do 5 puta veća u zatvorenim prostorima. Studija provedena 2016. godine otkriva kako ispitanici u studiji, a koji su živjeli u zelenom okolišu, imaju i do 34 posto manje šanse da će umrijeti od respiratornih bolesti. Možete kampirati ili šetati uz rijeku, važno je samo da izađete u prirodu. 

Bolje ćete spavati

Kako bi vaš unutarnji sat radio kako treba, potreban je utjecaj dnevnog svjetla pa ćete boravkom u prirodi ići ranije u krevet jer čete osjećati umor, brže ćete zaspati i san će biti kvalitetniji. Dobra je vijest što su sunčeve zrake besplatne, a kako je ljeto, pravo je vrijeme da ih iskoristiti za svoje zdravlje. Naravno, ne zaboravite na kreme sa zaštitnim faktorom. 

Parovi otkrivaju formulu za sretan brak: Ne zaboravite pravilo 2-2-2

Smanjit će se simptomi depresija 

Sunce će poboljšati raspoloženje, smanjiti osjećaj umora i simptoma depresije. Terapija svjetlosti se danas često koristi kako bi se tretirali simptomi depresije, a ako patite od sezonskih depresija, poboljšanje ćete osjetiti kroz par dana. Zanimljivo je dodati kako znanstvenici još nisu shvatili kako to sunce utječe na smanjenje simptoma depresije, ali su istraživanja pokazala da će kod osoba koje pate od jakih depresija do poboljšanja doći kroz nekoliko tjedana. Sigurno se zna da će izlaganje suncu pomoći proizvodnji vitamina D, pa ćete vjerojatno i bolje spavati pa se tako i lakše boriti protiv simptoma depresije. Ako radi depresije nemate puno energije, ne morate šetati šumom, dovoljno je da čitate knjigu na suncu ili slušate omiljenu glazbu. 

Više motivacije za vježbanje

Ako odlučite vježbati na zraku računajte na više motivacije u budućnosti, a zato što će vježbanje na otvorenom:

  • ponuditi zanimljivo i novo okruženje zbog čega će vam biti lakše i zanimljivije vježbati
  • lakše ćete pronaći društvo jer svi znamo da se u teretanama često ne dozvoljavaju glasni razgovori
  • manje ćete se umarati: Prema pisanju studije iz 2013. godine, osobe koje vježbaju na otvorenom imaju manje problema s vježbama jakog intenziteta. Naravno da ne morate sudjelovati u maratonu kako biste uživali u prirodi, bilo kakva aktivnost će biti dobra. 

Lana Jurčević otkiva u čemu danas najviše uživa i koju bismo zdravu naviku svi trebali usvojiti

Jači imunološki sustav

Virusi uvijek prijete, a neće ih lako “pokupiti” u šumi jer će cirkulacija zraka smanjiti prisutnost virusa u zraku. Prema istraživanju od prošle godine šanse da ćete se zaraziti su 18 puta veće u zatvorenom prostoru. Čak  i ako ignorirate postojanje virusa, boravak u prirodi će omogućiti imunološkom sustavu da radi kako treba, što će ga i pripremiti borbu protiv mogućih infekcija u budućnosti. Stručnjaci napominju kako život u potpuno sterilnim okruženju može učiniti da imunitet izgubi sposobnost prepoznavanja što je a što nije opasno te se “paliti” za svaki mikroorganizam koji se nađe na putu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo