Zdravlje

Zdravlje

Brak: Jeste li se oprostili od ljubljenja?

Početne strasti i divnog uzbuđenja dugih, senzualnih ili romantičnih poljubaca gotovo da se i ne sjećate…

Znanost koja proučava ljubljenje naziva se filematologija, a međunarodni
dan ljubljenja je 5. veljače.

Tako to izgleda u dugim vezama ili braku, što je također potvrđeno britanskim istraživanjem.

Naime, dok su ispitanici stari između 18 i 24 godine rekli kako se prosječno ljube 11 puta tjedno, gotovo svaki peti bračni par 18 posto osoba nije svoj tjedan uljepšalo niti jednim jedinim poljupcem! Svaki drugi bračni par (što je 40 posto) iskusio je pusu u trajanju do pet sekundi. Ako ste mislili da je riječ o brzom pozdravu kada idu na posao – prevarili ste se jer se radi predigri.

4 poljupca koja morate savladati

Istraživanje Britanske zaklade za srce pokazalo je kako pet posto osoba u kasnijim 40-ima ima bolju “prođu” od mladih, s obzirom da se tjedno uspiju pohvatati i ljubiti 31 put. To su otprilike četiri poljupca dnevno.

Osim što omogućuju povezanost s partnerom, prenose uzbuđenje i naelektriziraju nas, poljupci su i dobri za zdravlje! Naime, njemačko je istraživanje pokazalo kako osobe koje se često ljube žive pet godina dulje.

Zašto poljupci imaju tako pozitivan učinak na zdravlje? Tijekom jedne “seanse” ljubljenja s partnerom izmijenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vrijeme, otpušta supstancu koja ublažava osjećaj boli.

Sjećate li se svog prvog poljupca?

Također, studije su dokazale kako osobe koje izmijene barem jedan poljubac dnevno rjeđe imaju prometne nesreće, manje su bolesni i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmjenjivanju nježnosti.

Koliko često se vi ljubite?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo