Zdravlje

Zdravlje

Broba protiv dopinga: Rekreativci uzimaju suplemente i žele rezultate, ali bez vježbanja

Foto: Shutterstock

Zabrinjavajući rezultati o uzimanju suplemenata kod rekreativnih sportaša, htjeli bi rezultate bez vježbanja.

„Anketa koju su proveli partneri među polaznicima fitness centara i trenerima pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Velik broj ispitanih koristi nadomjeske ishrani za povećanje mase ili za mršavljenje te se o korištenju ne konzultiraju sa stručnjacima već im je Internet glavni izvor informacija. Vjeruju kako se u mjesec dana može doći do rezultata bez prave vježbe.“, kazala je uvodno Verica Mance, voditeljica projekata Riječkog sportskog saveza na konferenciji za novinare organiziranoj u sklopu velike međunarodne konferencije „Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju“.

Nekontrolirano korištenje suplemenata

Na konferenciji su se okupili vodeći europski stručnjaci za doping, a svrha joj je bila razmjena i sažetak iskustava i dobrih praksi dobivenih implementacijom projekta JUST SPORT koji je financiran iz Erasmus + programa Europske unije. Cjelodnevna rasprava na konferenciji bila je usredotočena na izražen problem nekontroliranog korištenja različitih suplemenata, dodatka ishrani i dopinga među rekreativcima. Razgovaralo se tako o rasprostranjenosti, načinima prevencije, sinergiji između različitih javnih ustanova i sportskih organizacija u rješavanju ovog problema.

Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport naglasio je važnost ovakvog projekta, nazvavši ga hvalevrijednim.

Na nacionalnoj razini nemamo podatke o korištenju dopinga u rekreativnom sportu, ali znamo da je velik. S druge strane pak imamo i podatak da 62 posto građana Republike Hrvatske ne vježba niti jednom tjedno. Ovo nije pitanje uže struke, nego javnog zdravlja, odgoja i obrazovanja i sporta. U RH je dobro da su fitnes instruktori regulirana profesija i smatramo kako je potrebno da i oni budu educirani o štetnosti nedopuštenih dodataka prehrani i dopinga, kazao je Šamija.

Transeksualnost kao posljedica dopinga?

Poseban gost na konferenciji bio je Andreas Krieger, jedan od najpoznatijih svjetskih lica anti doping pokreta, koji je sportskoj javnosti poznat kao istočnonjemačka atletičarka Heidi Krieger, višestuka prvakinja Europe u bacanju kugle. Krieger je vrlo rano prekinuo svoju sportsku karijeru zbog posljedica koje je na njegovo tijelo ostavio višegodišnji doping kojemu je nesvjesno bio izložen od strane trenera te vjeruje kako je njegova transeksualnost upravo posljedica toga.

Iznimno mi je drago da su ovdje predstavnici ministarstava, liječnici i dužnosnici. Mlade ljude i sportaše se ne smije koristiti za političke i poslovne ciljeve, oni ne smiju svoje zdravlje riskirati za sportske uspjehe. Sport treba služiti zdravlju i zadovoljstvu, i u rekreativnom sportu to nikako ne treba zaboraviti. Bio sam vrhunski sportaš, ali nema načina da vratim svoje zdravlje, zaključio je Krieger.

U okviru glavne projektne aktivnost podizanja razine svijesti svih ključnih dionika (trenera, rekreativaca, obrazovnih i zdravstvenih institucija, sportskih organizacija, donositelji odluka) organizirane su organizirane su radionice/seminari, a fitness centrima uključenima u „Just Sport“ dodijeljeni su certifikati „Clean Fitness“ kao znak njihove posvećenosti postizanju rezultata bez korištenja dopinga i suplemenata.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo