Zdravlje

Zdravlje

Čak 10 posto Hrvata ima neki stupanj oštećenja sluha! Najugroženiji su glazbenici i plivači

Shutterstock

Statistika govori da se u Hrvatskoj na godinu rodi oko 300 djece s oštećenim sluhom, a oko 10 posto ukupne populacije ima određen stupanj oštećenja sluha.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju kako danas, oko 40 milijuna mladih ljudi, ranije nego ikad, treba slušne aparatiće.

Naime, moderan je način života donio i nove izazove za sluh te tako ambijentalni zvuci kakvi su zvukovi autobusa, autoputa, puhača za lišće i građevnog područja, ljude tjeraju na pojačanje zvuka koji u konačnici oštećuje sluh.

Uostalom, za razliku od walkmana, tvrdi besthealthmag.ca, i današnje slušalice uzrokuju više štete jer uši izlažu s više zvuka.

Iva Šimunec, direktorica Neurotha za Hrvatsku, grupe za slušnu akustiku, kazala nam je što sve utječe na gubitak sluha, ali i kako Hrvati stoje po tom pitanju. 

U kojoj dobi Hrvati gube sluh?

Sluh najčešće počinjemo gubiti u kasnim 60-tim godinama što je povezano s nizom procesa u organizmu koji dolaze s godinama. To je prirodna pojava baš kao i problemi s vidom. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 10 posto populacije ima određen stupanj oštećenja sluha. Ono što je ovdje jako važno naglasiti je da se i brojne mlađe osobe suočavaju s gubitkom sluha zbog bavljenja specifičnim poslovima pa tako nerijetko glazbenici imaju oštećen sluh zbog izloženosti buci, plivači zbog izloženosti upalama, ali i druge osobe koje rade u bučnim uvjetima.

Kako prepoznati da dijete koje još ne govori ima probleme sa sluhom?

Kod djece se problemi sa sluhom najčešće uoče odmah u rodilištu metodom novorođenačkog probira sluha. Statistika pak govori da se u Hrvatskoj rodi oko 300 djece na godinu s oštećenim sluhom. Roditelji od pedijatra dobivaju upute za daljnji postupak, a kod djece je iznimno važno što ranije reagirati jer je važnost sluha neprocjenjiva zbog pravilnog razvoja kognitivnih sposobnosti. Problemi sa sluhom se kod djece mogu pojaviti i kasnije. Ako dijete ne reagira na podržaje, ne odaziva se na poziv, ne igra se s drugom djecom i općenito se slabije kognitivno razvija, potrebno je ispitati sluh.

Jesu li slušni problemi učestaliji kod mlađe ili kod starije populacije? 

Problemi sa sluhom puno su učestaliji kod starije populacije što je i prirodno. No, obrnuta je briga za sluh. Kod djece su koraci koji se poduzimaju puno brži i učinkovitiji jer je važno na vrijeme pronaći adekvatnu pomoć. Kod starijih opada kvaliteta života jer se osoba najčešće povlači u samoću ili značajno smanjuje kontakt s okolinom. Ukoliko negativne posljedice smanjenog sluha djeluju kroz duže vremensko razdoblje, to se loše odražava na organizam i na psihu. A rješenje postoji.

Utječe li na gubitak sluha genetska predispozicija čovjeka?

Utječe. Gubitak sluha je dosta često nasljedna pojava pa ako su roditelji rano izgubili sluh velika je verojatnost da će netko od djece naslijediti poteškoću. Zato je važno reagirati na vrijeme jer se gubitak sluha može usporiti pravovremenom reakcijom.

Može li pušenje (aktivno i pasivno) utjecati na gubitak sluha?

Pušenje može biti jedan od niza čimbenika koji utječu na gubitak sluha. Visok krvni tlak utječe na brojne funkcije u organizmu pa tako može ubrzati i probleme sa sluhom. S bržim gubitkom sluha povezuje se i dijabetes te ostale srčane i cirkulacijske bolesti. Zdrave navike općenito utječu na kvalitetu života pa tako i na dobar sluh.

Koji su mogući uzroci gubitka sluha?

Puknuće bubnjića, urastanje tumora, srastanje slušnih koščica ili nakupine cerumena sve su mogući uzroci gubitka sluha. Problem može biti i genetski, ali ga mogu izazvati i upale uha, traume i razna druga mehanička oštećenja.

U svakom je slučaju važno što prije potražiti liječničku pomoć.

Smatrate li da su današnje slušalice gore po sluh nego je to ranije bio walkman? Naime, tvrdi se kako današnje slušalice uho izlažu s više zvuka. 

Buka je jedan od glavnih uzroka oštećenja sluha. Slušalice s glasnom glazbom mogu izazvati oštećenje sluha i naša preporuka bila bi što manje glasne glazbe izravno u uhu.

Utječe li prekomjerna tjelesna težina na gubitak sluha? Naime, stručnjaci smatraju kako visoka razina šećera u krvi šteti žilama u unutarnjem uhu. Smatrate li to mogućim?

Sama prekomjerna težina ne utječe na sluh, ali ako je pritom prisutna hipertenzija i dijabetes onda je veća vjerojatnost za oštećenje sluha. I visoki šećer i visok krvni tlak oštećuju krvne žile što posljedično može voditi i prema problemima sa sluhom.

Mnogi ljudi izgube sluh, a da to ne primijete. Kako prepoznati da gubite sluh? 

Gubitak sluha najčešće započinje neprimjetno, najčešće na visokim frekvencijama. Stoga prvo slabije razumijete ženske glasove ili glasove male djece, a nestaju i zvukovi prirode. Kad sve češće tražite da vam sugovornik nešto ponovi, ako morate gledati sugovornika dok razgovarate kako biste si pomogli čitanjem s usana tada je vrijeme za brzu reakciju i testiranje sluha.

Kako pomoću nutrijenata poboljšati sluh

M. V. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo