Zdravlje

Zdravlje

Čak 99% posto osoba koje su umrle od COVID-a imaju jedu stvar zajedničku

Shutterstock

Smrtni ishodi radi bolesti COVID-19 se primarno događaju kod necijepljenih.

Jedna od stvari od koje vas cjepivo štiti je bolničko liječenje, ali i smrtni ishod. Dr. Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik i direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u Americi je otkrio kako 99 posto nedavnih smrtnih slučajeva kao posljedica ove bolesti, ima jednu stvar zajedničku.

Što je to u pitanju?

Ako gledate broj umrlih, oko 99.2 posto se radi o osobama koje nisu cijepljenje, a u oko 0.8 posto su oni cijepljenji, ističe. Kaže kako niti jedno cjepivo nije savršeno, ali ako govorimo o mogućnosti izbjegavanja hospitalizacije i smrti, cjepiva su savršena, i tragično je da se takvi ishodi mogu izbjeći i prevenirati.

„Jasno da će biti osoba koje će iako su cijepljene imati problema, pa tako mogu završiti u bolnici ili čak i umrijeti. No ta velika razlika u postotku otkriva puno, to znači upravo da se da spriječiti“, dodaje.

Jedna krvna grupa stavlja vas u rizičnu skupinu za nastanak dva najopasnija karcinoma

Naša autorizirana cjepiva pružaju zaštitu od virusa koji je trenutno oko nas, a to uključuje i delta-soj i upravo tako štitimo pojedince, obitelji i zajednice, sprečavamo opasne ishode, ali o one smrtne“, navodi dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a. „Preliminarni podaci ukazuju da je u proteklih 6 mjeseci 99.5 posto smrtnih ishoda od bolesti Covid-19 bilo kod necijepljenih osoba“, dodaje.

Svaka patnja radi bolesti se može lako izbjeći

“Bilo kakva patnja ili smrt vezana za ovu bolest se može izbjeći i radi se o tragediji za cijeli svijet. Gubitak koji trenutno vidimo je moga biti skoro u potpunosti spriječen. Cjepiva su dostupna i besplatna za sve i savjetujem svima koji to još nisu učinili da se cijepe, posebno ako ste osjetljiva skupina. Onima koji se nisu cijepili savjetujem da nose maske i izbjegavaju gužve kako bi prevenirali širenje virusa“, zaključuje Walensky

Oboljeli od ovog karcinoma često nemaju znakove bolesti, a svaki drugi oboljeli neće živjeti dulje od jedne godine

Smanjite šanse za bolničkim liječenjem

“Što s hospitalizacijom? Znamo prema podacima da je cjepivo Pfizer BioNTech i do 96 posto učinkovito kada je u pitanju izbjegavanje hospitalizacije, nakon druge doze kod delta soja, a Astra Zeneca je 92 posto učinkovita u ovom slučaju. Što se tiče J&J cjepiva kažu ovo: “Kako su dva zadnja cjepiva bazirana na istim sastojcima, možemo jasno pretpostaviti da će djelovati jednako protiv delta soja, a možda i bolje“, zaključuje.

Cijepite se

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira dva punkta za cijepljenje bez najavljivanja. Cijepljenje na obje lokacije organizirano je za osobe koje trebaju primiti prvu, drugu ili treću/docjepnu dozu cjepiva, uz obavezno predočenje potvrde o cijepljenju ako je osoba došla po drugu ili treću dozu cjepiva. Također, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, počela su raditi Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-19 i to svake subote, od 8 do 12 sati, bez prethodnog naručivanja. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo