Zdravlje

Zdravlje

Celijakija i migrena idu ruku pod ruku

Kako jesti bez glutena?Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotna bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. Jedini lijek kod bolesti posebna je i striktna prehrana koja zahtjeva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje se ne očekuje. Simptomi koji se javljaju su želučani problemi, bolovi u zglobovima i glavobolje.

Stručnjaci Neurološkog instituta Medicinskog centra Sveučilišta Columbia u New Yorku su u svoju studiju uključili više od 700 osoba koje su ispunile detaljni upitnik o svojoj povijesti bolesti (kome je dijagnosticirana celijakija ili upalna bolest crijeva te kome su se javili problemi nakon konzumacije pšenice). Također su ispitani o glavoboljama, a uzeti su i podaci o konzumaciji alkohola, kave i cigareta.

Od početnog broja, ispitivači su eliminirali gotovo 200 osoba, i to onih koje su doživjele ozljedu glave ili imale tumor na mozgu te one koje su pile više od četiri šalice kave dnevno – jer bi svi ovi faktori mogli utjecati na pojavu glavobolje.

Ustanovljeno je 188 ispitanika s celijakijom, 111 s upalnom bolesti crijeva i 25 osoba osjetljivih na gluten (to znači da nisu bili pozitivni na celijakiju, ali su im se pojavili simptomi kada su jeli namirnice sa pšenicom). Preostalih 178 zdravih ispitanika je poslužilo kao kontrolna skupina.

Ukupno je 56 posto ispitanika osjetljivih na gluten prijavilo kronične glavobolje, jednako kao i 30 posto celijakičara, 23 posto osoba s upalnom bolesti crijeva i 14 posto ispitanika kontrolne skupine.

“Naše otkriće sugerira kako je migrena česta neurološka manifestacija celijakije, osjetljivosti na gluten i upalne bolesti crijeva“, rezimirala je voditeljica istraživanja Alexandra Dimitrova, no nije znala objasniti vezu između ovih dviju pojava. Doduše, nadodala je kako se stanje s učestalošću i ozbiljnošću glavobolja poboljšalo koji ispitanika koji su prešli na režim prehrane bez glutena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo